Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Wat is BDSM en hoe kan ik er zelf mee starten

Wat is BDSM en hoe kan ik er zelf mee starten?

Geschreven door   11 december 2022
11 december 2022     reageer op artikel Reageer

BDSM is een afkorting van Bondage & Discipline, Dominantie & Submission en Sado-Masochisme. Het is een uitgebreide seksuele voorkeur die zich richt op machtsverhoudingen tussen sekspartners. BDSM kan plaatsvinden in het kader van een relatie, maar ook tijdens een one night stand of binnen een vaste groep mensen met dezelfde seksuele interesses.

Dit is BDSM

BDSM is een erotische vorm van spelen waarbij je grenzen verkent en je seksuele fantasieën uit kunt leven. Het kan een spannende en opwindende ervaring zijn, maar het is belangrijk om er goed over na te denken voordat je ermee begint. In dit artikel geven we je wat tips voor als je zelf met BDSM wilt gaan starten. BDSM is afkorting van Bondage, Discipline, Dominantie en Sadomasochisme. Dit zijn de drie pijlers waar deze seksuele vorm op rust. Er zijn nog veel meer facetten aan BDSM dan alleen deze drie, maar we gaan hier nu even verder in op de basis.

Nieuwsgierig naar alle verschillende BDSM artikelen? Bekijk ze hier!


Wat houdt bondage precies in?

Bondage is het vastbinden van je partner of jezelf. Dit kan met touwen, handboeien of andere materialen die je vast kunt maken. Je kunt dit doen om ervoor te zorgen dat je partner niet kan bewegen tijdens het spel of om ervoor te zorgen dat hij of zij geheel aan jou overgeleverd is. Het vastbinden van iemand geeft een machtsgevoel en kan heel erg opwindend zijn. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat je doet, want het vastbinden van iemand moet wel veilig gebeuren. Als je twijfelt, vraag dan advies aan iemand die hier meer verstand van heeft of ga naar een workshop of cursus bondage. Je wilt namelijk niet dat het fout gaat en dat iemand letsel oploopt door jouw toedoen.

Wat houdt discipline precies in?

Discipline betekent dat er regels worden gesteld binnen het spel en dat deze ook worden nageleefd. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de submissive (degene die onderdanig is) altijd moet doen wat de dominant (degene die overheersend is) zegt tijdens het spel. De regels kunnen ook vastgelegd worden in een contract, waarin staat wat wel en niet mag tijdens het spel. Dit contract kan ook vastgelegde straffen bevatten als er iets fout gaat of als er regels worden overtreden, zoals bijvoorbeeld een tik op de billen of een time-out. De straffen moeten wel besproken worden voordat het spel begint, zodat iedereen weet wat hij of zij kan verwachten als er iets fout gaat. Disciplinering kan erg opwindend zijn, maar let wel goed op elkaars grenzen en communiceer goed met elkaar tijdens het spel!

Wat is BDSM en hoe kan ik er zelf mee starten

Wat houd sadomasochisme precies in?

Sadomasochisme is eigenlijk alles wat met pijn en plezier te maken heeft binnen seksualiteit. Dit kan variëren van lichte tikjes met een zweepje tot hardere slagen met voorwerpen zoals paddles of floggers (soort zweep). Ook kneuzingen en bloeding kunnen binnen sadomasochisme vallen, maar dit moet dan wel besproken worden voordat het spel begint en alle betrokken partijen moeten daarmee akkoord gaan. Zorg er altijd voor dat je weet waar de ander zijn of haar grenzen liggen en communiceer goed met elkaar! Pijn is tenslotte subjectief en wat de één prettig vind kan de ander juist onprettig vinden.

Hoe start je met BDSM

Wanneer je geïnteresseerd bent in BDSM is het belangrijk om hierover te praten met je (potentiële) sekspartner(s). Er bestaan verschillende gradaties van BDSM en het is belangrijk dat je weet wat de andere persoon precies aan kan en wil. Wanneer er sprake is van onduidelijkheid of onveilige situaties kan dit leiden tot spanningen of zelfs verwondingen.

Wat is BDSM en hoe kan ik er zelf mee starten

Om erachter te komen welke BDSM activiteiten jij fijn vindt, is het aan te raden om dit in je eentje uit te proberen. Er zijn verschillende speeltjes en boeken beschikbaar die hierbij kunnen helpen. Wanneer je erachter bent gekomen wat jij fijn vindt, is het belangrijk om dit met je (potentiële) partner(s) te bespreken. Op deze manier weet je zeker dat iedereen veilig en comfortabel blijft tijdens het spel.

Tips voor veilig en comfortabel spel:

  • Zorg ervoor dat je een safeword afspreekt met je partner(s). Dit is een woord of zin die je gebruikt wanneer iets niet lekker voelt of wanneer je stop wilt.
  • Zorg ervoor dat alle spelers gemakkelijk toegang hebben tot hun safeword. Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet moet knevelen als dit niet afgesproken is.
  • Houd regelmatig pauze tijdens het spel om na te gaan hoe iedereen zich voelt. Wanneer iemand hier duidelijk niet prettig bij is, stop dan meteen met het spel.
  • Zorg ervoor dat alle spelers over genoeg drinken beschikken om uitdroging te voorkomen. Wanneer iemand flauwvalt door uitdroging, stop dan meteen met het spel.
  • Zorg ervoor dat alle scherpe voorwerpen uit de buurt van het spel worden gehouden om letsel te voorkomen.

Stem het af met elkaar

Als je besluit om BDSM met iemand anders te gaan beoefenen, is het belangrijk dat je iemand vindt die bij jou past en met wie je echt een klik hebt. Het is ook belangrijk dat jullie beiden op dezelfde pagina zitten qua verwachtingen en grenzen. Het kan handig zijn hierover afspraken te maken in een contract of samenzwering (dit noemt men ook wel “safewording”). Dit helpt jullie beiden om helder te communiceren over wat wel en niet kan/mag tijdens het spel en voorkomt ongemakkelijke situaties of frustraties achteraf. Wanneer jullie beiden duidelijk weten wat de bedoeling is én wat de grenzen zijn, kan iedereen optimaal genieten van het spel!

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags bdsm

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant