Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Klank van stem waar de andere sekse opgewonden van wordt

Waarom we bepaalde stemmen aantrekkelijker vinden klinken

Geschreven door   26 oktober 2020
26 oktober 2020     reageer op artikel Reageer

De diepe galm van James Earl Jones wanneer hij ‘this is CNN’ proclameert of Darth Vader vocale gestalte geeft. De epische sonische grandeur van wijlen Christopher Lee als Dracula in de oude Hammerhorrorfilms of als Saruman in The Lord of the Rings. De natuurlijke autoriteit van Patrick Stewart als kapitein (of admiraal) Jean-Luc Picard. De dierlijke aantrekkingskracht in de stem van – de ook al overleden – Peter Steele van Type O Negative. Of de overtuigingskracht van bariton Norm Lewis als Javert in Les Misérables. We lijken mannen met diepe stemmen aantrekkelijker te vinden dan exemplaren die wat hoger klinken… maar waarom?

Waar we op geilen

Dat seks voor de meeste mensen een integraal onderdeel is van hun (liefdes)leven, is niet meer dan logisch. Vraag George R.R. Martin waarom de personages van zijn Game of Thrones zo lustig rondneuken en hij zal zeggen dat hij er wel moét over schrijven omdat hij seks ziet als een van de belangrijkste menselijke motivaties.

Vanzelfsprekend zijn ook wetenschappers vaak behoorlijk geïnteresseerd in welke eigenschappen ons nu eigenlijk heet doen worden. Zo weten we bijvoorbeeld dat symmetrische gelaatsuitdrukkingen knapper worden bevonden dan wanneer de ene helft van een gezicht er anders uitziet dan het andere. Ook wie rood draagt, maakt meer kans om even later een vrijpartijtje te mogen meemaken.

Een van de andere duidelijke geilmakers? Onze stem!

Hoe we het weten

Doorheen de jaren hebben verschillende experimenten uitgewezen dat vrouwen (gemiddeld) sneller nat worden van mannen wier stem in de diepere regionen van de lagere akkoorden duikt.

In 2011 ontdekte Dr. Jillian O’Connor van de Canadese McMaster University dat vrouwen meer aangetrokken werden tot mannen met lagere stemmen, maar tegelijkertijd ook dachten dat deze heerschappen hen sneller zouden bedriegen. Die bevinding liet O’Connor en haar teamleden met de wenkbrauwen fronsen en dus zetten ze een nieuw onderzoek op.

Deze keer liet de doctor zes mannen stemopnames van telkens vijf klinkergeluiden (zoals ‘ahh’, ‘eee’ en ‘ooo’) afleveren. Die werden vervolgens gemanipuleerd, zodat er van elke clip een versie van 20 hertz hoger en een versie van 20 hertz lager ontstond.

Wat bleek? De meeste vrouwen gaven de voorkeur aan lage stemmen… maar omdat ze de kans dat de bassende mannen hen later zouden bedriegen hoger inschatten, selecteerden ze hen enkel voor one-night stands en andere korte termijnaffaires.

‘Een manier om daar naar te kijken, is dat mannelijke mannen met diepe stemmen gezien kunnen worden als de typische bad boy, iemand die aantrekkelijk is maar geen lange termijn partner zal zijn,’ denkt O’Connor te weten.

Voor mannen blijkt overigens het omgekeerde te gelden: zij worden sneller wild van vrouwen met een hogere stem.

Het zit in onze genetische kwaliteit…

Volgens O’Connor moet de oorzaak voor de seksuele voorkeuren vooral gevonden worden in onze biologische evolutie.

‘ Mannen met een lagere stem hebben een hoger testosterongehalte, ze hebben meer kans om gezond te zijn, dominant te zijn en een hoge sociale status te bereiken. Dit zijn allemaal dingen die vrouwen echt aantrekkelijk vinden.’

Nog volgens de onze Jillian is stemhoogte een goede aanwijzing van iemands genetische kwaliteit: ‘Lagere stemmen hebben wat wij noemen goede genen, en dat is wat vrouwen oppikken. Ze beseffen dat misschien niet bewust, maar ze weten het onbewust omdat ze het laten zien door zich aangetrokken te voelen tot deze mannen.’

… Of misschien in onze lichaamsbouw

Aan de University College of London denkt onderzoekster Yi Xu dan weer dat het allemaal te maken heeft met… onze lichaamsbouw. Zij liet haar proefpersonen digitaal gemanipuleerde stemmen horen die dingen zeiden als ‘Ik ben je nog een jojo schuldig’ (echt waar). De verschillende manieren waarop de stemmen vervormd waren, wezen op een kleinere of grotere lichaamsgrootte.

Wanneer mannen werden gevraagd om de aantrekkelijkheid van de vrouwenstemmen op een schaal van 1 tot 5 te scoren, bleken de stemmen die een kleinere gestalte suggereerden, mooier gevonden te worden – tenminste, tot de stemmen bijna ongewoon hoog werden. Op dat moment verdwijnt het effect.

De dames, daarentegen, bleken meer te beginnen trillen van diepere stemmen. Yi Xu ontdekte echter nog een andere factor: de stemmen moesten ook een zekere ‘heesheid’ hebben. Meer lucht in de stem lijkt er immers voor te zorgen dat de meest negatieve kwaliteiten die mannen met lagere stemmen worden toegedicht (zoals agressiviteit en overdreven dominantie) wat afgezwakt worden.

Zijn biologisch evolutionaire verklaringen wel te vertrouwen?

Over het waarom van hun bevindingen, zijn Yi Xu en haar collega’s iets voorzichtiger dan O’Connor. Ook zij wijzen erop dat de meeste diersoorten hun partners selecteren op basis van wie meer kans heeft om het ras voort te zetten. Kleiner gebouwde vrouwen voelen jeugdiger aan en zouden dus meer kans hebben om gezonde kinderen te baren. Grotere mannen zouden dan weer als seksueel potenter worden aangevoeld.

In tegenstelling tot O’Connor, vergeet Yi Xu niet dat onze voorkeuren doorheen de geschiedenis en doorheen verschillende culturen al vaak veranderd zijn. Een evolutionaire uitleg is a priori een ad hochypothese: je observeert iets en je neemt dan maar aan dat het zo zal zijn omdat het ons vroeger mogelijk geholpen zou kunnen hebben. Het verklaart dus bijvoorbeeld niet waarom de oude Romeinen het blijkbaar meer hadden voor iet wat rondere vormen.

Meer over onze stemmen

Hoewel we een natuurlijk timbre hebben, kunnen we zelf heel wat doen met onze stem om aantrekkelijker gevonden te worden.

Zo toonde een studie van de State University of New York aan dat vrouwen de stem van mannen die beweerden meer seksuele ervaring te hebben, automatisch aantrekkelijker vonden. Inderdaad: de eeuwige maagd heeft meer kans om maagd te blijven dan de mannelijke slet kans heeft om nog vaker van bil te gaan.

Aan de Florida Gulf Coast University wist men aan te tonen dat mannen meer aangetrokken worden door de stemmen van vrouwen die in een vruchtbare periode zitten. Hoe knap je als vrouw wordt bevonden, hangt dus gedeeltelijk af van jouw menstruatie!

Nog meer eigenaardigheidjes? Wel, mannen beginnen automatisch lager te praten wanneer er rivalen in de buurt zijn. Straffer, nog: wie zichzelf als fysiek dominanter ziet als zijn ‘tegenstander’, spreekt die persoon met een lagere toon aan. Omgekeerd: wie zichzelf minder fysiek sterk inschat, begint hoger te spreken tegen zijn concurrent.

Tenslotte is er nog zoiets als ‘fonetische convergentie’. Dat betekent dat mensen die veel contact hebben met elkaar (en bijvoorbeeld samenwonen of vaak met elkaar optrekken), meer en meer gelijkaardig beginnen te klinken. Vorser Jennifer S. Pardo en haar teamleden ontdekten dat effect bijvoorbeeld heel duidelijk bij kamergenoten. Er lijkt ook een verband te zijn tussen de kracht van de relatie en de kracht van de gelijkenissen. Wie niet goed met elkaar opschiet, zou dan weer minder identiek beginnen te spreken.

Tips

Wat kunnen we daar nu bij onthouden? Wel, dat we als man iets meer kans maken op een wilde nacht als we ons wat groter maken en iets lager spreken  – met voldoende lucht in de stem… en dat we als vrouwen wat hoger mogen spreken als we op zoek zijn naar een nachtje plezier. Kleine waarschuwing, evenwel: net als mannen met lagere stemmen, denken mensen dat dames die lager spreken meer leiderschapskwaliteiten hebben.

Het kan nooit helemaal goed zijn…

Dirk Vandereyken

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags aantrekkelijk bedriegen dom dominant maagd mannen vertrouwen

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant