Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Vreemdgaan, waarom gebeurd het

Waarom gaan mensen eigenlijk vreemd

Geschreven door   17 mei 2020
17 mei 2020     reageer op artikel Reageer

Als je gelukkig bent in je relatie kan je je misschien bijna niet voorstellen dat je partner ontrouw is. Laat staan dat je jezelf seksueel aangetrokken voelt tot een ander en een misstap begaat. Toch heeft iedere liefdesrelatie zijn ups-and-downs en de downs gaan regelmatig gepaard met overspel. Mensen gaan vreemd om diverse redenen, bijvoorbeeld omdat ze ongelukkig zijn in hun relatie, of omdat ze behoefte hebben aan spanning of nieuwe seksuele ervaringen. 

Wanneer gaat iemand vreemd?

Trouw is heel belangrijk in een relatie. In de meeste relaties zijn hier regels over gemaakt. Toch komt het vaak voor dat die regels gebroken worden.

  • Het is belangrijk dat je met je partner bespreekt wanneer er volgens jullie sprake is van vreemdgaan. 
  • Als monogamie echt niet bij je past dan is het belangrijk om dit te bespreken met je partner. 
  • Vreemdgaan blijkt vaak een gevolg van een probleem in de relatie. 
  • Mensen gaan ook vreemd om de sleur in het leven te doorbreken.  
  • Een andere reden om vreemd te gaan is de behoefte aan nieuwe seksuele ervaringen.

Wat is vreemdgaan?

Trouw is heel belangrijk in een relatie. In de meeste relaties zijn hier regels over gemaakt. Toch komt het vaak voor dat die regels gebroken worden. Het is belangrijk om in een relatie de verwachtingen duidelijk uit te spreken. Wat is vreemdgaan eigenlijk? Gaat iemand al vreemd als hij of zij met iemand anders zoent?

Lees ook

Gaat iemand vreemd als hij of zij via social media seksueel getinte gesprekken voert met iemand anders? Dit is voor iedereen verschillend. Het is belangrijk dat jij en je partner hierover op een lijn zitten. Denk bijvoorbeeld ook aan onderwerpen als masturberen en porno kijken. Dan hebben we het niet alleen over mannen, in het geval van vrouw hebben we het meestal over masturberen en porna kijken :-).

Open relaties

Het kan zijn dat monogamie echt niet bij je past. In dat geval kan je bespreken met je partner of hij of zij open staat voor een open relatie. Maak hier ook duidelijke afspraken over waar jullie beiden achter staan. In een open relatie wordt seks met iemand anders dan je partner niet gezien als vreemdgaan. Maar ondanks de afspraken kunnen er toch jaloerse gevoelens ontstaan of gevoelens van onzekerheid. Je kan dus ook elkaar kwetsen terwijl je wel open en eerlijk tegen elkaar bent. In een open relatie is rekening houden met elkaars gevoelens dus des te belangrijk.

Oordelen

Iedereen heeft wel een oordeel over mensen die vreemdgaan. De meeste mensen vinden het respectloos en keuren het af. Het kan iemand veel verdriet doen en het kan veel schade aanbrengen in een relatie. In verhalen over vreemdgaan wordt er vaak gesproken over een dader en een slachtoffer. De dader heeft een onvergeeflijke zonde begaan en moet zich schamen.

Vreemdgaan zwart-wit, of toch genuanceerd?

Toch is het niet altijd zo zwart-wit als we denken. Vaak is het verhaal genuanceerder dan het lijkt op het eerste gezicht. Daarnaast praten mensen er vaak over alsof het uitzonderlijk gedrag is, terwijl het misschien wel veel vaker gebeurt dan je denkt. 

Problemen in de relatie

Vreemdgaan blijkt vaak een gevolg van een probleem in de relatie. Als je je ongelukkig voelt in je relatie is de kans namelijk groter dat je je meer openstelt voor anderen. Hierdoor kan je je sneller aangetrokken voelen tot een ander en zelfs seksuele interesse hebben in die ander. Je kan je ongelukkig voelen in je relatie als je teleurgesteld bent in je partner of als je partner je pijn heeft gedaan. Je kan je bijvoorbeeld gekwetst voelen omdat je positieve aandacht en intimiteit mist in je relatie. Doordat je je gekwetst voelt kan je aandacht verschuiven naar andere ‘potentiële’ partners. 

Sleur in het leven

Uit onderzoek blijkt dat mensen ook vreemd kunnen gaan als ze juist wel heel gelukkig zijn in hun relatie. Toch overschrijden ze een grens, gewoon omdat het kan. Bijvoorbeeld om de sleur in het leven te doorbreken. Vreemdgaan brengt een bepaalde spanning met zich mee omdat het iets is dat niet mag. Het kan mensen nieuwe energie geven en het zorgt voor afleiding van het dagelijkse leven. Daarnaast kunnen mensen zich er jonger en vitaler door voelen. Ze krijgen het gevoel dat ze meer leven en voelen zich begeert. 

Lees ook

Nieuwe seksuele ervaringen

In een relatie bestaat de kans dat de seksuele spanning afneemt en het gepassioneerde vuur langzaam aan het doven is. Iemand kan in zo’n geval vreemdgaan omdat diegene het interessant vindt om nieuwe seksuele ervaringen op te doen met een andere sekspartner. Door nieuwe seksuele ervaringen kan je jezelf verder ontwikkelen op erotisch gebied. Een andere sekspartner kan bijvoorbeeld nieuwe seksuele voorkeuren hebben waar jij misschien ook wel nieuwsgierig naar bent. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je met je partner bespreekt welke seksuele verlangens jullie beide hebben. Bespreek hoe je elkaar uitdaagt en het spannend voor elkaar houdt. 

Mannen versus vrouwen qua vreemdgaan

Er is een theorie die beschrijft dat mannen vreemdgaan omdat ze van nature zo veel mogelijk vrouwen moeten bevruchten met hun zaad. Mannen worden ook wel gezien als jagers. Sommigen zeggen dat het een instinct is uit de oertijd. Dit instinct spoort mannen aan om hun genen zoveel mogelijk te verspreiden. Deze theorie wordt deels beaamd door mannen zelf, doordat ze  graag opscheppen over het aantal bedpartners. Dit gedrag contrasteert met het gedrag van de vrouw die eerder het aantal bedpartners naar beneden bijstelt. Toch blijkt uit onderzoek dat maar liefst 40% van de vrouwen wel eens vreemdgaat. Bij de mannen is dit nog iets meer, namelijk 60%.

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags mannen partner porna relatie relaties seksuele sleur spanning vreemdgaan

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant