Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Veilige seks, waarom is dit zo belangrijk En kan het niet af en toe zonder veiligheid

Veilige seks, waarom is dit zo belangrijk? En kan het niet af en toe zonder veiligheid?

Geschreven door   20 december 2022
20 december 2022     reageer op artikel Reageer

Seks is een van de meest natuurlijke en plezierige activiteiten waaraan mensen kunnen deelnemen. Het is een geweldige manier om een band op te bouwen met een partner, om nieuwe lichamelijke sensaties te ontdekken en om in het algemeen veel plezier te hebben. Aan seks zijn echter risico’s verbonden, vooral als het gaat om onbeschermde seks. Daarom is veilige seks zo belangrijk – het verkleint de kans dat jij of je partner een seksueel overdraagbare aandoening (soa) oploopt. In dit artikel bekijken we waarom veilige seks belangrijk is en wanneer je zonder veiligheid kunt. Ook geven we enkele tips voor lezers van een erotisch blog die veilig van hun seksuele ervaringen willen genieten.

Waarom veilige seks zo belangrijk is

Wanneer je onbeschermde seks hebt, breng je jezelf en je partner in gevaar om soa’s op te lopen zoals:

Deze infecties kunnen zeer onaangenaam en ongemakkelijk zijn – maar wat belangrijker is, ze kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet worden behandeld. HIV/AIDS kan bijvoorbeeld tot de dood leiden als het niet snel genoeg wordt behandeld, terwijl sommige andere soa’s bij zowel mannen als vrouwen onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken als ze te lang onbehandeld blijven. En zelfs als je geen soa oploopt door onbeschermde seks, is er nog altijd het risico op zwangerschap, wat verstrekkende gevolgen kan hebben voor het leven van beide partners.

Vraag jij je af wat je moet doen als je bijvoorbeeld verschijnselen van genitale herpes hebt? Lees veel online informatie en laat je testen bij de GGD. Hoe dan ook, bij verschijnselen neem dan echt contact op met een persoon met kennis!

Naast deze fysieke risicofactor is er ook een emotioneel risico verbonden aan onbeschermde seks – de angst dat een van beide partijen iets van zijn partner heeft opgelopen zonder zich daarvan bewust te zijn. Deze angst kan ongelooflijk schadelijk zijn voor relaties omdat het vertrouwen tussen twee mensen die ooit intiem met elkaar waren, erdoor wordt aangetast.

Daarom is veilige seks zo belangrijk – het helpt de kans te verkleinen dat deze risico’s zich voordoen door tijdens seksuele activiteit barrières te gebruiken, zoals condooms of dental dams, die helpen beschermen tegen de overdracht van soa’s of ongewenste zwangerschappen. Het gebruik van barrièremethoden tijdens de seksuele activiteit biedt de gemoedsrust dat niemand iets van zijn partner oploopt of onverwacht zwanger wordt – wat de ervaring voor beide partijen veel aangenamer maakt.

Wanneer kan je het zonder veiligheid doen?

De enige keer dat je geen bescherming hoeft te gebruiken tijdens seksuele activiteit is wanneer beide betrokken partijen een monogame relatie hebben waarbij ze alleen geslachtsgemeenschap met elkaar hebben – wat betekent dat ze weten dat ze niet zullen worden blootgesteld aan lichaamsvloeistoffen van andere partners die soa’s kunnen dragen of tot zwangerschap kunnen leiden (tenzij anticonceptie niet werkt). Monogamie betekent ook dat beide partners zich regelmatig moeten laten testen om er zeker van te zijn dat ze aan niets zijn blootgesteld voordat ze onbeschermde gemeenschap hebben. Het is echter belangrijk dat beide partners zich op hun gemak voelen om hun testgeschiedenis te bespreken voordat ze beslissen of ze al dan niet onbeschermde gemeenschap met elkaar willen hebben.

Tips voor veilige seks!

1) Gebruik altijd bescherming – wat er ook gebeurt! Zelfs als je denkt dat het “veilig” is omdat je weet dat je partner geen soa’s heeft of waarschijnlijk niet zwanger wordt – draag altijd bescherming zoals condooms of dental dams/beflapjes voor het geval dat! Dit geeft je gemoedsrust omdat je weet dat geen van jullie beiden iets onverwachts oploopt tijdens jullie intieme momenten samen!

2) Laat je regelmatig testen – ook al is je relatie monogaam, toch is het verstandig om je regelmatig te laten testen, zodat je weet hoe het met jouw gezondheid gesteld is (en die van je partner ook!). Als je weet dat geen van beiden eerder aan iets is blootgesteld, geeft dat extra zekerheid bij onbeschermde geslachtsgemeenschap binnen de relatie.

3) Praat over de testgeschiedenis – wees niet bang om openlijk over de testgeschiedenis te praten met toekomstige partners voordat je (al dan niet beschermde) gemeenschap hebt. Dit helpt vertrouwen op te bouwen tussen twee mensen die van plan zijn samen fysieke intimiteit te hebben – plus het helpt ervoor te zorgen dat iedereen gezond blijft!

4) Wees bewust – houd altijd in gedachten dat, hoewel veel recreatieve drugs het plezier tijdens seksuele ontmoetingen kunnen verhogen, ze ook het beoordelingsvermogen kunnen aantasten waardoor iemand riskant gedrag gaat vertonen, zoals onbeschermde geslachtsgemeenschap met meerdere partners. Wees dus altijd bewust en verantwoordelijk bij het gebruik van middelen!

5) Tot slot – geniet op verantwoorde wijze! Laat angst je niet tegenhouden om te genieten – neem gewoon extra voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van bescherming tijdens alle vormen van seksuele activiteit, zodat iedereen gezond en gelukkig blijft, hoe dan ook!

Conclusie

Veilige seks is ongelooflijk belangrijk – het verkleint niet alleen de kans dat iemand besmet raakt met een soa, maar verkleint ook de kans dat iemand onverwacht zwanger wordt, wat later verstrekkende gevolgen kan hebben voor zijn of haar leven. Bovendien helpt bewust omgaan met drugsgebruik – vooral recreatieve drugs – ervoor te zorgen dat mensen veilig en gezond blijven terwijl ze verantwoord genieten! Lezers die op zoek zijn naar tips over hoe ze het best veilig kunnen genieten, moeten het volgende onthouden: Gebruik altijd bescherming; Laat je regelmatig testen; Praat over het testverleden; Wees bewust; En geniet tenslotte op een verantwoorde manier!

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags seks veilige seks veiligheid

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant