Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Uitleg BDSM

SM: waarom sommige mensen ervan houden elkaar pijn te doen

Geschreven door   25 april 2022
25 april 2022     reageer op artikel Reageer

Een seksleven kan bestaan uit vele facetten en voorkeuren. De reden waardoor mensen opgewonden raken kan voor iedereen verschillend zijn. Bij sommige mensen speelt SM hier een grote rol in. SM staat voor sadomasochisme en is een onderdeel van BDSM. Om beter te kunnen begrijpen waarom sommige mensen het prettig vinden om elkaar pijn te doen, is het belangrijk dat je eerst weet wat SM inhoudt.

BDSM

BDSM is een afkorting voor Bondage & Discipline (BD), Dominance & Submission (DS) en Sadism & Masochism (SM).  De S staat dus voor sadisme wat betekent dat men dus plezier beleeft aan het iemand pijn aandoen. De M staat voor masochisme, hiermee wordt bedoeld dat je dus plezier beleeft aan het ondergaan van pijn of het onderdrukken van pijn. SM is een erotische beleving tussen seksuele partners waarin pijn dus een behoorlijke rol speelt.

Ontstaan van het begrip SM

De Duitse psychiater Richard von Krafft-Ebing gebruikte in 1886 voor het eerst de begrippen sadisme en masochisme. In zijn boek ‘Psychopathia sexualis’ bracht hij seksuele afwijkingen en perverse vormen van seks in kaart. Hierbij werd natuurlijk ook verwezen naar de schrijver Markies de Sade die in zijn romans tal van gewelddadige fantasieën beschreef. Deze Franse aristocraat leefde van 1740-1814 en SM werd in die tijd zeker niet gezien als een normale vorm van seks. Sigmund Freud beweerde zelfs in 1905 in zijn ‘Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie’ dat sadisme en masochisme ziektes waren die het gevolg waren van een verstoorde ontwikkeling van de kinderziel. Daarbij meende Freud dat ieder mens wel een bepaalde neiging van overheersing en onderwerping in zich had.  De Weense psychoanalist Isidor Sadger schreef in 1913 het artikel “Über den sado-masochistischen Komplex”. Hij was de eerste die het samengestelde begrip SM (Sado-Masochismus) gebruikte in dit artikel.

Ziekte of geen ziekte

Het is niet duidelijk of sadomasochisme genetisch bepaald is. Sommige actieve SM’ers denken dat dit wel het geval is, andere ontkennen dit ten stelligste. Ondanks de woorden van Freud vinden veel actieve SM’ers dat het helemaal geen ziekte is. Een bezoek aan de arts, psychiater of andere specialist zien zij niet als de juiste weg om ‘genezing’ van SM te verkrijgen. Liever zien ze dat SM gewoon wordt geaccepteerd en ze willen gewoon de kans hebben om hier iets mee te doen, natuurlijk het liefst met een partner die hier hetzelfde over denkt. Er zijn zelfs speciale verenigingen voor bijvoorbeeld dominantie mensen die op zoek zijn naar mensen die onderdanige gevoelens hebben en andersom.

WELKOM IN MIJN WERELD VAN PIJN…

SPEEL JE MET ME MEE?

Rollenspel

Liefhebbers van SM zien het vaak als een seksueel getint rollenspel waar beide partners plezier aan beleven. Het kan gaan om de leerling en de meester, maar ook de inspecteur met de verdachte, het dienstmeisje en haar baas of een andere vorm. Soms worden hele middeleeuwse kerkers nagebootst of wordt de biecht afgenomen waarbij de ‘biechter’ zich laat kastijden. Ook komt het voor dat het pony-play spel wordt gespeeld. Hiervoor worden hulpstukken gebruikt, zoals een anaal ingebrachte paardenstaart en een mondbitje. Er zijn veel verschillende variaties mogelijk en er komen ook steeds meer SM sextoys op de markt.

Speciale SM seksspeeltjes

Als spanking een onderdeel van het SM-spel is, dan wordt hiervoor vaak een zweepje gebruikt. Of er worden speciale klemmen en spelden op verschillende lichaamsdelen aangebracht. Ook het vastbinden van de handen en/of voeten met speciale bondage touwen ziet men vaak terugkomen bij SM. Net zoals de mondknevels. Maar ook spelletjes met gesmolten kaarsvet, ijsklontjes of elektrische schokjes kunnen een onderdeel van de SM zijn. Soms kiest men voor wurgseks, maar dit is wel een hele gevaarlijke vorm van sadomasochisme.

Hoe zit het met liefde en intimiteit

Voor een buitenstaander klinkt SM soms erg gewelddadig. Mensen kunnen zich daardoor vaak niet voorstellen waarom die pijn of vernedering nou zo opwindend is. Voor niet-ingewijden is het vaak niet te begrijpen hoe SM kan samenvloeien met intimiteit, liefde, opwinding of gelijkwaardigheid. Toch zitten er onder al die bijzondere handelingen ook normale gevoelens en verlangens. Het is over het algemeen ook niet zo dat deze gevoelens niet ervaren kunnen worden zonder dat er attributen of een seksspel aan te pas komen. Soms komt dit wel voor en kan het zijn dat de partner zich dan erg onder druk gezet voelt omdat hij of zij het gevoel heeft dat de partner teleurgesteld wordt als de SM verlangens van de partner worden afgewezen bij de seks.

ALS HOOGSTE VORM VAN FANTASIE

KENT LIEFDE ALLE VORMEN

Waarom vinden mensen pijn fijn

Mensen die aan SM doen, hebben vaak een grote seksuele interesse en een rijke fantasie. Er is behoefte aan spanning en grenzen verleggen. In tegenstelling tot andere mensen die ook regelmatig fantasieën hebben, heeft een SM’er de behoefte die fantasie in werkelijkheid om te zetten. Soms kan het lastig zijn om een partner te vinden die past in de fantasie die ze graag uitgewerkt zien. Iemand die het fijn vindt om pijn te ervaren loopt vaak tegen nog meer onbegrip aan. Toch is ook hier een verklaring voor. Als je pijn ervaart, komt er endorfine vrij in de hersenen. Dat stofje zorgt voor een gelukzalig gevoel, wat in zo’n geval gekoppeld wordt aan het ervaren van pijn. Ook komt er tegelijkertijd het stofje adrenaline vrij wat als een natuurlijke pijnstiller werkt. Je ervaart dus wel pijn, maar dat gevoel wordt onderdrukt door de adrenaline, terwijl de endorfine juist voor dat gelukzalige gevoel zorgt.

Wensen en grenzen

Voor SM geldt net zoals alle andere onderdelen van de BDSM dat het veilig uitgevoerd moet worden en met wederzijds respect. Ook moet er een wederzijdse vrijwilligheid zijn, niemand moet iets tegen zijn zin in moeten doen. Daarom is ook hier het stopwoord/stopgebaar zo belangrijk. Dit wordt gebruikt als je wilt dat de ander stopt met zijn of haar handelingen. Dit stopteken moet altijd gerespecteerd worden, net zoals de andere regels. Iedereen heeft wensen en grenzen en het is belangrijk dat de ander dit respecteert. Het moet alle deelnemers een prettig gevoel, opwinding en ontspanning bezorgen. Benieuwd hoe je kan starten met BDSM? Lees dan ook het artikel “BDSM: tips om mee te beginnen

Bronnen:

“Waarom houden mensen van BDSM?” – EasyToys Mag

Sadomasochisme | Seksverslaving – Begrijpen en Veranderen (vanzessen.com)

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags bdsm bdsm spel seks seksspeeltje sex sm

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant