Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Seks na de bevalling - tips

Seks na de bevalling. Wat moet je weten?

Geschreven door   4 april 2021
4 april 2021     reageer op artikel Reageer

De eerste keer seks na de bevalling. Sommigen kunnen niet wachten, anderen zien er als een berg tegenop. De eerste keer seks na de bevalling kan ook best spannend zijn, misschien ben je bang dat het pijn doet? De volgende tips en uitleg kunnen seks na de bevalling weer aantrekkelijk maken en veel van je angsten wegnemen.

Natuurlijk is het belangrijk dat je na de bevalling even de tijd neemt om te herstellen. Als er nog hechtingen in zitten, mag je partner er waarschijnlijk niet eens naar wijzen, laat staan erbij in de buurt komen. Meestal raden verloskundigen en gynaecologen aan om de eerste zes weken na de bevalling nog geen gemeenschap te hebben. Na die tijd zijn eventueel aanwezige hechtingen opgelost en is de baarmoedermond weer gesloten wat extra infectiegevaar voorkomt. Het is zeker verstandig om geen gemeenschap te hebben als je nog aan het vloeien bent, ook dan is namelijk de kans op infecties groter.

Op een andere manier intiem zijn

Natuurlijk hoeft seks niet alleen om gemeenschap te draaien. Ben je nog aan het vloeien of zijn de hechtingen nog niet opgelost en heb je wel behoefte aan intimiteit? Dan zijn er ook nog andere manieren om samen intiem te zijn. Geef elkaar bijvoorbeeld een heerlijke massage met een lekkere massageolie of streel elkaar op gevoelige plekjes.  Waarschijnlijk moet je als je net bevallen bent ook nog heel erg wennen aan de baby en de gebroken nachten, dus geef jezelf hiervoor de ruimte. Er komt vanzelf weer een moment dat je verder wilt gaan dan alleen elkaar strelen of masseren.

Is je vagina er klaar voor?

Als je een zware bevalling hebt gehad, ben je misschien bang dat je vagina er nog niet klaar voor is. Pak gewoon eens een spiegel en kijk op je gemak naar dit intieme plekje. Raak jezelf aan en gebruik eventueel een comfortabele kleine vibrator om te kijken hoe het voelt als er iets naar binnen gaat. Als dit zonder problemen verloopt, dan weet je dat je ook gewoon gemeenschap kunt hebben. Daarna heb je misschien gelijk niet meer het gevoel dat seks ‘eng’ is. Spreek ook met je partner af dat je aangeeft als de geslachtsgemeenschap toch niet goed voelt. Als je weet dat je weet dat je kunt stoppen bij pijn of ongemak, neemt dat vaak bij voorbaat al veel twijfel weg.

Andere factoren

Natuurlijk spelen er behalve de vagina ook andere factoren mee. Misschien ben je de eerste periode nog wel te vermoeid om seks te hebben. Als er bijvoorbeeld veel gebroken nachten zijn, kan dit veel invloed hebben. Maar ook de verantwoordelijkheid om ineens een ouder te zijn, hormonen die nog door je lijf gieren, borsten die strak gespannen staan van de borstvoeding, je lichaam wat je op dit moment misschien zelf iets minder sexy vindt… Het kan allemaal meespelen.

Gebroken nachten

Probeer in oplossingen te denken als deze factoren de seks in de weg staan. Ben je in de avond helemaal op en zorgt het vooruitzicht op een gebroken nacht niet voor een extra stimulans? Kies dan eens een ander tijdstip van de dag. Baby’s slapen nog heel veel, dus misschien is er wel een ander moment waarop jullie even tijd voor elkaar kunnen maken.

Jezelf niet zo sexy voelen

Als je jezelf niet zo sexy voelt, kan sexy lingerie hier wel bij helpen. Met een spannende outfit geef je jouw lichaam toch meer een sexy uitstraling waardoor je jezelf misschien ook wat zelfverzekerder en meer sexy gaat voelen. Een beetje onzeker is ook helemaal niet erg, juist die onzekerheid kan ook voor sensuele spanning zorgen. Vergeet ook nooit dat je partner normaal gesproken echt wel begrijpt dat je lichaam kort na een bevalling niet gelijk in de perfecte shape is.

Seks na zwangerschap

Eventuele lichamelijke ongemakken:

*Bij de eerste keer klaarkomen kan het zijn dat je baarmoeder nog wat samentrekt.

*Het kan best zijn dat je orgasme na de bevalling anders aanvoelt dan voor de bevalling. Vaak is het ook wat heftiger. Dat klinkt misschien prettig, maar niet iedereen ervaart dit als fijn. Het heeft te maken met de gevoeligheid van de baarmoeder

*Doordat de vagina nog wat is opgerekt, voel je nog wat minder van het penetreren.

*Als de baarmoeder enigszins verzakt is, kan dan pijn veroorzaken bij het vrijen.

Eventuele lichamelijk ongemakken als je borstvoeding geeft:

*Doordat de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen nog wat minder is, kan het zijn dat je minder snel opgewonden raakt. Zeker als je borstvoeding geeft.

*Het kan ook zo zijn dat je vagina iets minder vochtig wordt als je borstvoeding geeft. Je kunt hiervoor natuurlijk een glijmiddel gebruiken.  Geef je geen borstvoeding, maar blijf je toch wat droog, ook dan kun je een glijmiddel gebruiken. Besef wel dat het gebruik van een glijmiddel in dit geval een slechts een hulpmiddel is omdat je lichaam misschien nog niet helemaal klaar is voor seks.

Eventuele geestelijke ongemakken:

*Je hoofd staat nog niet naar seks

*Je bent snel afgeleid tijdens de seks

*Je denkt voortdurend de baby te horen tijdens de seks

*Je voelt jezelf een beetje somber en je hebt daarom minder zin in seks

*Je voelt jezelf minder aantrekkelijk

Welke klachten je ook hebt, de meeste gaan vanzelf over na een paar weken of maanden. Je lichaam herstelt zich weer, jij krijgt een beter ritme te pakken en meer zelfvertrouwen als moeder. Bij de een gaat dat wat sneller dan bij de ander. Heb je hele heftige pijnen, ben je heel somber of vind je dat bepaalde klachten verergeren… raadpleeg dan altijd een deskundige.

Je partner ziet seks niet zitten

Het kan ook zomaar zo zijn dat jij wel zin hebt in seks, maar dat je partner er nog niet aan toe is. Misschien heeft hij of zij de beelden van de bevalling nog op het netvlies staan en blokkeren deze beelden de lustgevoelens. Het bevallen op zich laat de partner namelijk vaak realiseren dat de vagina niet alleen te maken heeft met seks, maar ook met het baren van een kind. Om dan weer terug te schakelen, dat kan soms even lastig zijn. Seksspeeltjes kunnen hier eventueel bij helpen. Met bijvoorbeeld een masturbator kan je partner weer herinnerd worden aan het heerlijke gevoel wat een vagina te weeg kan brengen. Ook het zien van een vibrator die in de vagina gaat, kan de normale lustgevoelens oproepen. Het doel is om de vagina weer als ‘lustobject’ te zien, zodat jullie weer kunnen genieten van de seks.

Bevallen met een keizersnede

Ben je bevallen met een keizersnede, dan heeft je vagina minder te verduren gehad. Toch wordt er ook bij een keizersnede geadviseerd om met de seks te wachten tot de eerste zes weken voorbij zijn. Je kunt namelijk last hebben van de wond van de keizersnede of door de narcose extra vermoeid zijn. Ook als je nog vloeit, wordt de seks afgeraden.

Borstvoeding en seks

Doordat je bij het geven van borstvoeding het hormoon prolactine aanmaakt, wordt de eisprong onderdrukt en het heeft tevens invloed op de oestrogeenspiegel. De vaginahuid kan hierdoor dunner en dus kwetsbaarder zijn. Door de hoge prolactinespiegel daalt juist weer de testosteronspiegel waardoor je minder behoefte hebt aan seks en ook raak je minder snel ‘opgewonden’.

Ook kan er tijdens de seks wat melk uit de borsten komen omdat tijdens de opwinding de productie van oxytocine stijgt. Veel vrouwen voelen zich hier ongemakkelijk bij. Draag eventueel een bh met zoogkompressen of kolf kort voor de seks nog even af.

Toch pijn bij het vrijen

Ondervind je toch pijn bij het vrijen? Dat maakt de seks minder leuk. Pas op dat je niet in een vicieuze cirkel terechtkomt. Als je één keer pijn hebt ervaren tijdens de seks, ben je de volgende keer bang dat het weer gebeurt en bestaat de kans dat je verkrampt, waardoor de kans op pijn bij de seks uiteindelijk alleen maar groter is. Begin er dus alleen aan als je er echt klaar voor bent. Blijkt tijdens de seks dat er toch nog wat ongemakken zijn, schakel dan bijvoorbeeld over op orale seks of desnoods knuffelen en zoenen. Of focus meer op de partner als het om de bevrediging gaat. Zorg ook dat je de eerste keer kiest voor een moment waarbij je echt tijd voor elkaar hebt. Bijvoorbeeld als de baby net is gevoed en heerlijk slaapt. Neem de tijd voor het voorspel, zorg dat je goed opgewonden raakt. Gebruik hier eventueel sextoys of andere attributen bij. Vergeet niet om aan de anticonceptie te denken. Zelfs als je nog niet ongesteld bent geweest na de bevalling, kun je alweer zwanger raken. Ook als je borstvoeding geeft.  

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags bevalling borstvoeding eerste keer partner sex sexy vagina

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant