Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Seks tegen vrij wil wellicht ook bestraft

Onvrijwillige seks of verkrachting? Is er verschil?

Geschreven door   6 oktober 2020
6 oktober 2020     reageer op artikel Reageer

Nee, is nee. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Juist omdat er toch ergens een grijs gebied blijkt te zijn, moet er duidelijkheid komen over onvrijwillige seks en verkrachting. Woensdag 7 oktober (2020) is er een commissievergadering van Justitie en Veiligheid over de nieuwe wet seksuele misdrijven. Een onderdeel hiervan is de strafbaarstelling van seks. Het lijkt erop dat een aanpassing van de huidige zedenwet noodzakelijk is op verschillende vlakken.

Seksueel geweld is aan de orde van de dag, enorme aantallen mensen van alle leeftijden hebben hier regelmatig op allerlei manieren mee te maken. Voor al deze mensen is de huidige zedenwet niet altijd toereikend en dat heeft soms een enorme impact. Onder andere is het algemene beeld van verkrachting namelijk in de meeste gevallen niet zoals het in de werkelijkheid eraan toe gaat.

Verkrachting in de eigen slaapkamer

Het gaat namelijk niet altijd om een dader die met een capuchon over zijn hoofd het slachtoffer op een stille en donkere plek met geweld aanvalt en die zich daar aan het slachtoffer vergrijpt. Een verkrachting komt misschien nog wel vaker voor gewoon in de eigen slaapkamer of tijdens een afspraak met een date. Ongewenste seksuele handelingen zijn in een dergelijk geval veel moeilijker te bewijzen en de kans op een veroordeling van een bekende ligt vaak ook nog eens lager. En dat terwijl je toch duidelijk ‘nee’ had gezegd of op een andere manier had laten merken dat je niet wilde.

Het voorstel is om bij de nieuwe wet een tweeledig model in te voeren, namelijk ‘seks tegen de wil’ en ‘verkrachting’. De eerste optie zal vaak minder zwaar bestraft worden omdat er niet zoals bij een stereotype verkrachting duidelijk geweld of dwang aan te pas komt.

Victim- en self-blaming

Toch kan ‘seks tegen de wil’ zonder geweld ook een enorme psychische invloed hebben op het slachtoffer. Zelfs als er geen geweld is gebruikt of als er geen dreigementen zijn geuit. In beide gevallen kan het zelfs gebeuren dat geweld of dreigementen niet eens nodig zijn, omdat het slachtoffer al gelijk verlamd van angst is. Vaak zie je bij deze slachtoffers naast een trauma ook ‘victim- en self-blaming’ ontstaan, met alle gevolgen van dien. Het zou eigenlijk niet uit moeten maken of er wel of geen geweld is gebruikt. Geen vrijwillige instemming moet het cruciale punt zijn.

Iedereen moet recht hebben op een wet met een eerlijk proces en een kans op een veroordeling voor de dader als deze dader de seksuele autonomie van het slachtoffer schendt.

Bronnen:

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags angst seksueel seksuele veiligheid

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant