Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Masturberen - niet enkel uit lust

Masturberen doe je niet enkel uit lust

Geschreven door   29 september 2020
29 september 2020     reageer op artikel Reageer

Je kent ze ongetwijfeld wel: de ontbijtgranen van Kellogg’s of Graham’s. Wist je echter dat John Kellogg en Sylvester Graham hun cornflakes en crackers in de negentiende eeuw ontwikkelden in een poging om de seksdrive van mannen te verminderen en hen te ontmoedigen van te masturberen?

Rukken door de eeuwen heen

Tja, de manier waarop we naar masturbatie kijken is (gelukkig!) danig veranderd tijdens de laatste paar eeuwen.

Zelfs in de jaren vijftig werden mensen nog verteld dat de hand aan jezelf slaan allerlei nare gevolgen kan hebben, waaronder krachtverlies, lagere intelligentie, vermoeidheid, ziekte… en natuurlijk blindheid.

Natuurlijk weten we ondertussen dat die negatieve kijk was ingegeven door een bepaald moreel oordeel, maar toch bestaan er nog steeds bewegingen die rukken en vingeren afraden, zoals de NoFap-gemeenschap. Nochtans blijkt masturbatie een behoorlijk groot aantal voordelen te hebben, waaronder meer zin in (partner)seks en een verbeterd zelfvertrouwen… maar daar eindigt het niet.

Seksdrive

De voornaamste reden om te masturberen, is vanzelfsprekend onze seksdrive. Hoe die precies werkt;.. nou ja, daar zijn weer heel wat verschillende psychologische theorieën over.

De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat een aantal ‘sekshormonen’ onze motivatie om seks te hebben beïnvloeden. Meestal worden testosteron, oestrogeen, oxytocine, vasopressine en progesteron dan ook in een adem genoemd wanneer het over dit soort aangelegenheden gaat.

Lees ook

Volgens Wittenborn (1957) en Whalen (1996) is het echter niet zo simpel, omdat menselijk gedrag niet enkel wordt gedreven door onze motivatie, maar ook door gebruiken – door wat we gewend zijn om te doen. Die patronen beïnvloeden dan ook hoe vaak (of graag) we masturberen.

Al in 1918 formuleerde Woodworth de ‘drivetheory’, die eigenlijk stelt dat we zin krijgen in seks omwille van onze biologische noden. Het komt erop neer dat we worden gemotiveerd door onze lichamelijke of biologische tekorten en die willen aanvullen. Willen klaarkomen wordt dan een beetje gezien als nood hebben aan water als je dorstig bent.

Gelukkig wist Hardy in 1964 een iets romantischere stelling naar voren te brengen. Volgens zijn ‘appetitional theory’ gaat het meer over trek – of ‘goesting’, voor de Vlamingen – hebben in iets. Die smaaklust ontwikkel je mede door voorgaande ervaringen en is gericht op een beloning.

Vanzelfsprekend is een orgasme zijn eigen beloning, maar er is meer. Zoenen, knuffelen en andere zaken die je met een andere partner kunt doen, zorgen voor geschenkjes die op veel meer niveaus werken dan masturberen alleen… en bovendien bieden ze ook alle (gezondheids)voordelen die zo inherent zijn aan rukken of vingeren.

Tja, waarom dan niet enkel nog met iemand anders vrijen? Het antwoord is natuurlijk simpel: velen van ons hebben niemand om iets mee te doen of hebben een partner die minder beschikbaar is of een lagere ‘eetlust’ heeft.

Dit kan je ook eens proberen

Masturbatie correleert met depressie, maar…

Inderdaad: wie vaak masturbeert, is gemiddeld genomen minder gelukkig en depressiever dan wie vaak geslachtsgemeenschap heeft. Er is – daar moeten we eerlijk in zijn – geen ideale vervanging voor het met de penis of in de anus duiken en andere seksuele activiteiten die je met z’n tweeën (of meer) doet – inclusief samen met seksspeeltjes aan het werk gaan, natuurlijk!

Sombere vrouw
Depressie door teveel masturberen, of juist niet?

Toch is het niet zo dat masturberen depressie veroorzaakt. Waarom er dan wel een verband wordt gevonden? Wellicht omdat je meer masturbeert als je niemand hebt of ongelukkig bent in jouw relatie. Er is dan wel een verband, maar dat is geenszins oorzakelijk te noemen. Helaas vergeten sommige tekstschrijvers dat wel eens, waardoor je op het internet een veelheid aan verkeerde interpretaties kunt terugvinden.

Feit is: wie masturbeert, voelt zich waarschijnlijk beter én doet veel meer voor zijn of haar gezondheid dan wie dat niet doet en ook geen andere seks heeft.

Gezondheidsvoordelen

Masturberen – maar dus ook seks met iemand anders – biedt enorm veel gezondheidsvoordelen. Zo blijken mannen die minstens 21 orgasmes per maand laten optekenen (een behoorlijk gemiddelde, lijkt ons) een sterk verlaagd risico op prostaatkanker te hebben.

Gouden tip: terwijl heel wat dames liever niet vrijen tijdens periodes waarin het Rode Leger de burcht is binnengevallen, blijkt masturberen vaak ontzettend effectief te zijn tegen menstruatiekrampen.

Ook wie moeite heeft om slaap te vatten, blijkt er overigens goed aan te doen om nog even van bil te gaan of zichzelf een letterlijk handje toe te steken.

Of we nu ook masturberen om minder (vlug) ziek te worden? Nou, nee, de meesten van ons hebben andere motivaties. Daarom komen we in een ander artikel terug op de specifieke positieve gevolgen van seks voor ons lichamelijk en psychologisch welbevinden.

Procrasturbatie

Een andere – al dan niet bewuste – reden om te masturberen, is procrasturbatie. Dat is masturberen wanneer je ‘procrastineert’, dus wanneer je uitstelgedrag vertoont.

Dr. Christopher Asandra van het NuMale Medical Center en oefenpsycholoog Dr. Scott Weiss zouden geen wetenschappers zijn als hun geile geestjes zich nog niet met seks hadden beziggehouden. Zij verwijzen naar onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Rutgers University. Daaruit blijkt dat orgasmes bloed, zuurstof, voedingsstoffen en neurochemicaliën naar onze hersenen sturen.

Lees ook

Het duo stelt onomwonden: ‘Mentale oefeningen verhogen de hersenactiviteit, maar slechts in relatief gelokaliseerde regio’s… maar orgasmes activeren het geheel.’ Yes!

Wat blijkt immers? Al die coole chemicaliën verspreiden zich over ons hele brein, waaronder het cerebellum, de amygdala en de hypofyse. ‘Jouw neuronen zijn op hyperdrive,’ weten de vorsers nog te stellen. Nice!

Hoewel het misschien klinkt alsof we superkrachten krijgen door wat zaad te verschieten of de clitoris en vagina te verwennen, is het eerder alsof we terug ‘normaal’ worden. Het bloed dat zich rondom onze genitaliën had opgebouwd, schiet terug naar boven, waardoor we ons opnieuw evenwichtiger voelen. Het idee dat we daarna nog meer gefocust zijn, stel je dus beter anders: we zijn opnieuw gefocust.

Even nog met elkaar liggen (of staan, of zitten) wippen, aan de boom schudden of een vingertje bijsteken, is een goed idee als je niet zo geconcentreerd naar jouw job dreigt te vertrekken of aan een studeersessie moet beginnen.

Dat we ook nog een extra shot oxytocine krijgen (waardoor we minder onrustig worden en gemakkelijker ontspannen) en dat er endorfine (een pijnbestrijder) vrijkomt bij een orgasme, is handig meegenomen.

We kunnen niet altijd op de ander rekenen

Helaas: onze partner(s) is of zijn niet altijd beschikbaar als we onze kans om ziek te worden of stress willen verminderen. We kunnen niet telkens op iemand anders rekenen als ons bloed even terug naar de hersenen moet, we gaan studeren of een lezing aan het voorbereiden zijn.

Het is niet op elk moment mogelijk om samen seks te hebben voordat je de auto instapt, naar de bushalte loopt of de fiets op springt. Geloof ons: deze journalist heeft het al geprobeerd, maar dat kwam de seksfrequentie met zijn partner eerder nadelig uit dan dat het in zijn voordeel was!

Masturberen gaan romantiseren door enkel op de voordelen te wijzen, heeft weinig zin: samen vrijen is voor de meesten onder ons nog altijd veel aangenamer en specialer – tenzij jouw wederhelft over een wel héél slechte techniek beschik, misschien. Het is echter wél een steengoede en gewoonlijk zelfs essentiële keuze voor wie niet op het juiste moment aan de partner kan beginnen wriemelen. Wees er maar van overtuigd: hij of zij zal je dankbaar zijn als je hem of haar niet voortdurend zit te belagen als je weer eens zin hebt en jouw momenten wat beter uitkiest.

Uiteindelijk is er natuurlijk ook dé allerbelangrijkste reden om eens lekker te masturberen: het voelt gewoon geweldig lekker aan! Indien dat niet zo is, bezoek je best eens een dokter of psycholoog om uit te zoeken wat er aan de hand is; je zult jezelf er later voor bedanken!

Dirk Vandereyken

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags gezond gezondheid masturbatie masturberen orgasme partner rukken vrijen

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant