Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Functie van vreemdgaan

Is vreemdgaan functioneel?

Geschreven door   14 september 2020
14 september 2020     reageer op artikel Reageer

Is het wel zo normaal om monogaam te zijn? Of is het iets wat we onszelf hebben opgelegd en waar we eigenlijk helemaal niet aan kunnen voldoen omdat het tegen onze natuur indruist? Er wordt weleens gezegd dat de mens een van de weinige ‘diersoorten’ is die monogaam zijn, maar is dat eigenlijk wel zo? En wat zou eigenlijk het nut van vreemdgaan zijn?

Zijn we van nature monogaam?

Vroeger waren de mensen namelijk helemaal niet zo monogaam. In de tijd toen mensen nog leefden van de jacht en van bessen was het heel normaal dat je met elkaar je partner deelde voor de seks. Dit zorgde namelijk dat de hele gemeenschap zich betrokken voelde voor het ouderschap van de kinderen die geboren werden. Het verhoogde namelijk de overlevingskans. Je ziet het in sommige culturen én in het dierenrijk nog steeds gebeuren.

Macht erotiseert

Dan is er nog de theorie van Darwin, dat mannen superieur zijn aan vrouwen omdat ze beter zijn geëvolueerd. Dit zou bepalen hoe mannen en vrouwen zich in relaties gedragen en verklaren waarom mannen de ‘evolutionaire drang’ lijken te hebben om overspel te plegen. Daarbij zijn er psychologen die denken dat voor superieure mannen de voortplanting een rol speelt in het overspel.

Lees ook

Zij zouden geprogrammeerd zijn om zich zo veel mogelijk voort te planten bij zoveel mogelijk vrouwen. En ook al zijn ze dat helemaal niet van plan, veel vruchtbare vrouwen aantrekken geeft ook nog eens macht. En macht erotiseert. Voor sommige mensen blijkt macht inderdaad erotische gevoelens op te wekken, er worden niet voor niets zoveel BDSM artikelen verkocht bij sekswinkels.

Is het gras groener bij de buren?

Maar we kunnen er lang en breed over praten, overspel kan ook hele simpele redenen hebben. De woorden: ‘Ik hou van jou en ik heb je eeuwig trouw’, kunnen in een slecht huwelijk al snel naar de achtergrond verdwijnen. Als je ontevreden bent met je relatie, lijkt het gras bij de buren toch echt al snel een stuk groener.

IN YOUR MIND YOU ARE CHEATING SOMEBODY, BUT IN REALITY YOU ARE CHEATING YOURSELF…

Vreemdgaan brengt ineens het gevoel van spanning en sensatie, terwijl het vlammetje in je relatie al eeuwen uit lijkt te zijn. Ook het gebrek aan intimiteit wat vaak in slechte relaties voorkomt, is bij overspel compleet anders. Je minnaar of je minnares zorgt dat het vuur weer gaat branden en lijkt overal voor in te zijn. Sexy lingerie, seksspelletjes, sextoys, niets lijkt te gek. Het vreemdgaan heeft je ineens uit die dagelijkse sleur getrokken, het geeft je een enorm zelfvertrouwen.

Geef je relatie een boost

Het gebrek aan liefde én om je zelfvertrouwen een boost geven, dat zijn twee belangrijke redenen om vreemd te gaan. Of dit ook een verstandige keuze is om je zelfvertrouwen op te krikken en om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen, dat laten we even in het midden. Vreemdgaan kan namelijk ook heel veel verdriet met zich meebrengen. Soms is het beter om eerst te proberen de eigen relatie een boost te geven. Hier zijn genoeg mogelijkheden voor. Waarom zou je het in de slaapkamer niet wat spannender maken als het kaarsje daar wat gedoofd is? Er zijn genoeg leuke sextoys of andere middelen die hier een handje aan mee kunnen helpen. Het is noodzakelijk om een juiste mix te vinden van intiem met elkaar zijn, maar tegelijkertijd een eigen identiteit te behouden.

Zit vreemdgaan in je genen?

Biologen hebben weer een andere verklaring voor de functie  van vreemdgaan. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het DRD4-gen de reden kan zijn voor het vreemdgaan. Bij mensen die een afwijking in dit gen hebben zou meer dopamine vrijkomen en als dit stofje actief wordt, krijgen ze hetzelfde prettige gevoel als wat je hebt als je seks hebt, lekker eet of drugs gebruikt.

CHEATING IS A CHOICE, NOT A MISTAKE…

Mensen zijn dan sneller geneigd de risico’s van het vreemdgaan voor lief te nemen. Ook zijn er biologen die denken dat vreemdgangers in hun seksuele gedrag worden beïnvloed door het antidiuretisch hormoon. Afwijkende hoeveelheden van dit hormoon kan iemand meer monogaam of juist meer polygaam maken. Hoe lager dit ADH, hoe groter de kans op vreemdgaan.

Vreemdgaan zit in je brein

Nog meer theorieën over het vreemdgaan. Volgens de antropologe Helen Fisher zit het allemaal in je brein. Verliefd zijn, maakt je bezitterig en dat trekt mensen naar elkaar toe. Waardoor je als een team kinderen kunt opvoeden. Volgens haar is liefde geen gevoel, maar eerder een drijfveer. Met als doel om ons voort te planten.


Natuurlijk is het bevredigen van je seksuele verlangens ook een drijfveer en door de verliefdheid kun je tijd besparen en je focussen op één persoon. Lang genoeg om samen een kind op de wereld te zetten. Soms werken de drijfveren niet synchroon. Bij de een ga je liever voor de seksuele driften en met de ander wil je wel samen in dat team wat voortplanting als doel heeft.

Vreemdgaan met toestemming

Zo zijn er al jarenlang verschillende onderzoeken naar het hoe en waarom van de mensen die vreemdgaan. We kunnen er natuurlijk hele theorieën op los laten, maar soms zijn er gewoon hele simpele verklaringen voor. Wat dacht je van een persoon die ontzettend veel van zijn partner houdt, maar bij wie zijn of haar seksleven niets meer voorstelt? Het vreemdgaan wil dan niet altijd zeggen dat het gevoel voor de eigen partner er niet meer is. Soms gaan mensen zelfs vreemd met toestemming van de eigen partner. Puur om de seksuele behoefte te bevredigen omdat de eigen partner hier om welke reden dan ook niet aan kan voldoen. Het zou een optie kunnen zijn om toch ook eens met de eigen partner te experimenteren met bepaalde hulpmiddelen, bijvoorbeeld met lustopwekkers, erectiepillen of andere middelen om te kijken of de eigen partner toch gestimuleerd kan worden.

Is overspel een leermoment?

Vreemdgaan wil ook helemaal niet zeggen dat je niet meer van je partner houdt. Er zijn mensen die zijn vreemd gegaan, maar voor geen goud hun eigen partner zouden willen missen. Waarom gaan ze dan vreemd, vraag je jezelf misschien af? Daar kunnen allerlei redenen voor zijn en soms loopt het gewoon zo.

Lees ook

Natuurlijk is een slokje teveel op nooit een goed excuus, maar het kan wel de reden zijn dat je dingen doet, die je nuchter misschien nooit gedaan zou hebben. Als je het wel doet, moet je het eigenlijk zien als een leermoment. Wat doet het met je? En wat heeft je ertoe gebracht dat je het wel hebt gedaan? En gooi het dan niet alleen op dat  slokje te veel op. Er is vast een reden dat je dit keer wel de grens bent overgegaan.

Redenen voor het vreemdgaan

Misschien heb je het gevoel dat je partner je niet meer ziet staan of dat er te weinig positieve aandacht is. We gaven al eerder aan dat het vuur uit de relatie kan zijn of dat er meer behoefte is aan intimiteit. Misschien heb je niet meer het gevoel dat je echt leeft, compleet met spanning en sensatie. Of wil je nieuwe dingen ontdekken of een andere kant van jezelf laten zien. Ook het onttrekken aan een druk gezinsleven of een veeleisende baan kan een reden zijn waarom mensen op deze manier even zich helemaal onttrekken aan hun normale bestaan. Of er is juist een gevoel van leegte of een lage zelfwaardering. Allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je sneuvelt voor overspel.

Is het pure lust?

Het effect van vreemdgaan heeft op al die eventuele oorzaken niet altijd een positief effect. Dus ga er niet vanuit dat het altijd functioneel is om vreemd te gaan. Je kunt je partner er ontzettend veel verdriet mee doen of het kan zelfs ook zo zijn dat je jezelf verliest in de verhouding en je gezin uiteindelijk de rug toekeert. Dus denk goed na voordat je vreemdgaat. Is een kortstondige verhouding het waard om alles wat je nu hebt te verliezen? Gaat het om pure lust? Bedenk dan dat er zat andere methoden zijn om de lust tussen jou en je huidige partner ook een flinke boost te geven. Ook al is de mens misschien niet gemaakt om monogaam te zijn, in een relatie is er nu eenmaal een emotionele verbondenheid die je ook niet zomaar laat vallen.

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags lust monogaam overspel partner relatie seksuele vreemdgaan

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant