Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
seks na hartaanval juist goed voor je

Is seks na een hartaanval zo slecht nog niet?

Geschreven door   29 september 2020
29 september 2020     reageer op artikel Reageer

Volgens de resultaten van een recent onderzoek uit Israël, lijkt seks na een hartaanval een positieve invloed te hebben op je verdere leven. Dat is goed nieuws, zeker omdat de meeste mensen die een hartaanval hebben gehad vaak wat huiverig zijn om weer flink tekeer te gaan. Volgens de onderzoekers worden je overlevingskansen flink vergroot als je zo snel mogelijk je normale seksroutine weer oppakt.

Onderzoek bij hartpatiënten

Het team van onderzoekers heeft de gegevens geanalyseerd van 500 seksueel actieve mensen van 65 jaar en jonger. Deze mensen waren in 1992 of in 1993 in het ziekenhuis opgenomen geweest vanwege een hartaanval. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 53 jaar en ongeveer 90% waren mannelijke patiënten. Volgens de gegevens ging 43% van de patiënten binnen 22 jaar dood, maar bij diegene die tijdens de eerste zes maanden na het hartaanval hun seksuele activiteiten weer hadden opgepakt, lag het percentage lager. Hier bleek 35% een lager risico op overlijden te hebben ten opzichte van degene die de seks nog niet aandurfden in dat eerste half jaar. Ook zagen ze een verband tussen seksuele actief zijn en een vermindering van een niet-cardio gerelateerde dood, bijvoorbeeld door kanker.

Seks is een kenmerk van welzijn

Volgens Yariv Gerber, het hoofd van de onderzoeken en tevens het hoofd van de School of Public Health aan de Universiteit van Tel Aviv, zijn seksualiteit en seksuele activiteiten kenmerken van welzijn. Het oppakken van de seksuele activiteiten kort na een hartaanval kan bijdragen aan een beter fysiek zelfbeeld, wat vaak leidt naar een gezonde levensstijl. Daarbij is seks een vorm van lichaamsbeweging die de hartslag en de bloeddruk verhoogt. Voor veel mensen brengt dit juist een angst teweeg, bang om weer een hartaanval te krijgen. Toch blijkt dat regelmatig ‘bewegen’ juist het lange termijn risico op hart gerelateerde klachten te verminderen.

Seks creëert een fysieke fitheid

Door de seksuele activiteiten weer op te pakken, creëer je een fysieke fitheid, maar ook geestelijk heeft het een positieve invloed. Hierdoor is het vaak ook makkelijker om de schok van een hartaanval te verwerken. Natuurlijk gaat het niet in alle gevallen op en bij twijfel moet je zeker de arts raadplegen. Patiënten die zich nog steeds heel slecht of ongezond voelen, zullen in ieder geval de seks niet zo snel oppakken. Maar deze mensen pakken vaak ook de andere preventie praktijken niet op, wat tijdens het onderzoek ook een sterke omgekeerde associatie liet zien. Ook besefte Gerber dat de gemiddelde leeftijd van de patiënten die geanalyseerd werden redelijk jong was en het aantal deelnemende vrouwen laag was.

De conclusie

De conclusie van de resultaten van het onderzoek die in het European Journal of Preventive Cardiology werden gepubliceerd, is dat niet specifiek de seks de overlevingskans verbetert op lange termijn, maar dat het wel een positieve invloed kan hebben.

Bronnen:
https://www.practicalcardiology.com/view/resuming-sexual-activity-post-heart-attack-could-increase-survival
https://www.foxnews.com/health/sex-after-heart-attack-boost-survival-study
https://en-med.tau.ac.il/profile/yarivg

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags activiteiten angst gezond seksualiteit seksuele sex sm

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant