Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Hoe corona ons seksleven beinvloedt

Hoe isolatie ons seksleven beïnvloedt

Geschreven door   31 augustus 2020
31 augustus 2020     reageer op artikel Reageer

Ik woon in Gent en moet geregeld voorbij wat in onze stad bekend staat als het ‘Glazen Straatje’ aan Brabantdam stappen. Glazen straatje, natuurlijk, omdat je er half-geklede (of zelfs voor een kwart geklede) dames van lichte zeden achter glazen ramen kunt vinden. Toen ik vandaag langs stapte – toch voor het eerst in enkele maanden – nam ik aan dat er in deze SARS-CoV-2-tijden geen prostituees meer te zien zouden zijn. Ik betrapte me er dan ook op dat ik stomverbaasd was toen ik zag dat onze sekswerkers duidelijk goed gevulde uurtjes aan het draaien waren… en misschien is dat maar goed ook, als je ziet wat isolatie met het seksleven van sommige mensen kan uitspoken.

In het kort

Hoe de huidige coronaviruspandemie ons seksleven binnen relaties heeft beïnvloed, hangt heel sterk af van hoe we samenleven. Het is natuurlijk de logica zelf: koppeltjes die niet samenwonen, hebben in heel wat landen te kampen gehad met een drastische inperking van het contact met de partner. Wie wél onder een dak woont, moet elkaar dan weer bij wijze van spreken 24 uur op 24 uur zien.

Wie niet in een studio of flat woont, kan zichzelf al eens terugtrekken in een aparte kamer, maar die bevindt zich dan nog wel steeds in dezelfde woning. Het gevoel daarbij kan dan anders zijn. Ook riskeert het onzekerheid of zelfs wantrouwen te creëren bij de wederhelft: is hij of zij dan niet meer genoeg? Wil zijn of haar vriend(je), echtgenoot of echtgenote de relatie misschien liever afbreken? Een pasklare oplossing lijkt er niet te zijn. Behalve natuurlijk direct natuurlijk naar een online sexshop gaan en sextoys bestellen om de isolatie door te komen 😉.

Wat de wetenschap zegt

Misschien kunnen we iets leren uit de wetenschappelijke studies rond sociale isolatie die er doorheen de jaren rond isolatie zijn verschenen. Met sociale relaties wordt er dan bedoeld: ‘de banden tussen mensen die terugkerende interacties hebben die voor de deelnemers persoonlijke betekenis hebben’.

Exacte cijfers hebben we niet, maar het lijkt alsof er tijdens de afgelopen maanden meer onderzoek naar de effecten van isolatie of eenzaamheid is gevoerd dan ooit tevoren. De aanleiding mag duidelijk zijn: een wereldwijde pandemie die het gedrag van het grootste gedeelte van de bevolking op deze planeet heeft beïnvloedt.

Uit een onderzoek dat een team vorsers van Lakeforest recentelijk omwille van COVID-19 voerde, blijkt dat vooral ratten die zich naar menselijke maatstaven in de pubertijd bevonden het moeilijk hadden. Hoewel er bij ons vaak wordt gefocust op de moeilijkheden bij ouderen, blijkt dat tienerknaagdieren die werden geïsoleerd gemakkelijker aan obesitas, slapeloosheid, cardiovasculaire aandoeningen, onrust, depressie en zelfs… dementie begonnen te lijden.

Ook de drang om beloningen te zoeken bleek sterk verminderd te zijn. Met andere woorden: het lijkt er sterk op dat ratten die werden geïsoleerd apathischer werden.

Lees ook

Eenzelfde effect werd gevonden in een recent onderzoek op zebravissen. De meeste individuen van die vissoort zijn behoorlijk sociaal, maar 10% blijft liever op zichzelf. Die minderheid vertoont bovendien ook andere hersenactiviteit. Hun hypothalamus is immers minder actief als ze bij andere vissen worden geplaatst. Dat lijkt erop te lijken dat ze beloning anders ervaren dan hun soortgenootjes.

Al na 2 dagen isolatie begonnen de sociale vissen sterk verhoogde breinfuncties te vertonen. Hun stress en onrust was duidelijk sterk toegenomen, maar… eenmaal ze weer bij andere vissen werden geplaatst, vermeden ze sociaal contact in plaats van het meteen weer op te zoeken. Dat is contra-intuïtief en dus heel belangrijk bij het interpreteren en voorspellen van isolatie.

Aan de Chinese wetenschapsacademie van Shanghai werd overigens al in 2016 aangetoond dat rattenkoppeltjes die lang van elkaar gescheiden waren niet alleen meer stresseerden, maar ook onrustiger werden. Nadat ze aanvankelijk weer bij elkaar werden geplaatst, bleven ze minder seks hebben met elkaar. Dat effect duurde overigens wel een poosje en hoewel de stress naar omlaag begon te gaan, bleef de onrust langer aanwezig.

Research aan het Hotchkiss Brain Institute in Canada wees uit dat vrouwelijke muizen het na 1 dag veel moeilijker hebben van mannetjes. Omdat beide geslachten wel hetzelfde reageerden op fysieke stress, werd er geconcludeerd dat het om een genderverschil gaat.

Vreemd genoeg: de seksdrive bij de ratten uit het eerste onderzoek werd niet beïnvloed.

Leg dat nu eens uit

Hoe het kan dat de seksdrive van ratten in dat ene onderzoek niet werd beïnvloed? Wel, in een wetenschappelijk onderzoek spreek je natuurlijk over gemiddelden. Als we al iéts te weten zijn gekomen over seksueel gedrag van mensen tijdens de lockdowns, is het dat sommigen veel minder zin hebben om van bil te gaan… terwijl anderen net zo geil rondlopen als een spreekwoordelijke aardappel. Wanneer er ongeveer evenveel mensen in elke groep zitten, houdt dat het gemiddelde in balans.

Marieke Dewitte, een voornamelijk in Gent opgeleide klinisch psychologe annex seksuologe aan de Universiteit van Maastricht, zegt over het onderwerp: ‘… Sommige mensen zullen uit principe alle intimiteit vermijden, uit angst om het virus te krijgen of te verspreiden. Die vermijding is ongelukkig, want lichamelijke aanraking is een essentieel onderdeel van seksuele intimiteit. Ze bepaalt emotionele verbondenheid in grote mate en kan zelfs als levensnoodzakelijk worden gezien.’

Marijke vervolgt: ‘… Aanraking heeft een kalmerend effect door het cortisolniveau te verlagen en het oxytocinegehalte te verhogen. Dat is het belangrijkste hormoon bij het vormen van sociale banden. Het faciliteert ook de seksuele opwinding.’

De paradox is duidelijk: aan de ene kant angst om elkaar aan te raken, aan de andere kant een grote drang naar intimiteit. Nu, in de praktijk is het in België en Nederland terwijl we dit schrijven helemaal niet zo erg gesteld: de meeste koppels zien elkaar gewoon en hebben geen schrik (meer) om lekker met elkaar te pijpen, neuken, vingeren, beffen, rukken… De onderzoeken waar we het boven over hadden, tonen echter aan dat velen onder ons ook nadat we elkaar weer gewoon mogen omhelzen toch vermijdingsgedrag blijven vertonen.

Sommige mensen blijven weg van elkaar of hebben last met de naweeën van de quarantaine. In het buitenland zijn er wel nog enkele plaatsen waar afstand momenteel de norm is en daar heeft men het zwaarder.

Lees ook

In Vancouver werd dit jaar ontdekt dat 61% van de homoseksuele of biseksuele mannen die daar vrijen met andere mannen een bepaalde graad eenzaamheid ervaren. Dat is meteen ook geassocieerd met een hoger sterftecijfer onder die groep.

Wat als je niet monogaam bent?

Buiten de groep die nog steeds getroffen is, zijn er natuurlijk ook degenen die seks anders beleven dan monogame koppeltjes. Swingers en polyamoureuze mensen zien hun levensstijl opeens bedreigd. Met meer dan een persoon seks hebben is effectief risicogedrag en kan anderen in gevaar brengen. Sommigen hebben de overstap naar monogamie gemaakt en merken dat die keuze niet eens zo slecht is en meer harmonie kan brengen. Anderen zien met meerdere mensen kunnen zijn dan weer als essentieel voor wie ze zijn of wat ze willen en hebben het veel moeilijker.

Kunnen we hier iets uit leren?

Wat we kunnen onthouden? Wel, in de eerste plaats dat het normaal is als je jezelf minder aangetrokken voelt tot jouw partner, minder zin hebt in seks of minder gevoelens hebt voor hem of haar als je een tijdje gescheiden bent geweest of als je recentelijk veel stress hebt gehad. Probeer het systeem te onderkennen en denk niet te vlug dat het aan hem, haar of de relatie ligt.

Pas als je (veel) langere tijd bij elkaar bent, gaat alles zich normaliseren. Gebeurt dat niet, maak het dan niet opeens uit en zoek samen hulp. De kans dat je er zo uitkomt is immers veel groter dan dat je elkaar moet verliezen.

Dirk Vandereyken

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags angst intimiteit koppel mannen relatie relaties seksdrive seksleven

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant