Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Tips voor gebruik condooms

Handige tips voor het gebruik van een condoom

Geschreven door   21 maart 2020
21 maart 2020     reageer op artikel Reageer

Veilig vrijen doe je met een condoom, dat staat vast. Genieten van seks zonder dat je bang hoeft te zijn dat je zwanger wordt of een SOA oploopt: bij wisselende partners is het gebruik van een condoom een must. Maar hoe gebruik je nu een condoom? Hoe zorg je ervoor dat hij optimaal beschermt én je seksplezier niet in de weg zit? We vertellen je erover in dit blog.

Check je condoom

Een condoom gaat je beschermen tijdens je vrijpartij, dus dan moet hij in optimale staat zijn. Controleer daarom de houdbaarheidsdatum op de verpakking voor je hem gaat gebruiken. De elasticiteit wordt na verloop van tijd minder en dan wordt meteen de kans op scheurtjes een stuk groter en dat is foute boel! Je condooms bewaar je het best op een koele en droge plek, uit het directe zonlicht.

Gebruiksaanwijzing lezen en oefenen

Als het zover is, heb je vast geen geduld om de gebruiksaanwijzing uitgebreid te lezen. Doe dit daarom vooraf. Het kan ook helemaal geen kwaad om een paar keer te oefenen, zodat je een beetje weet hoe en wat op het moment dat je seks gaat hebben. Dames kunnen oefenen met een condoom door hem af te rollen op bijvoorbeeld een komkommer. 

Lees de gebruiksaanwijzing vooraf. Als het zo ver is heb je daar vast geen geduld meer voor!

Zit ie goed?

Voor mannen is deze generale repetitie ook meteen het moment om te bekijken of de condoom comfortabel zit. Dus als je in al je enthousiasme een pakje XL hebt gekocht, terwijl het eigenlijk M had moeten zijn: ga alsnog voor de goede maat! Een te groot condoom geeft jullie niet de bescherming die je wilt. Overigens is te klein ook onprettig. Even proberen dus! 

Pakje XL gekocht, terwijl het eigenlijk M had moeten zijn? Ga alsnog voor de goede maat!

Een glijmiddel gebruiken

Gebruik je een glijmiddel? Zorg er dan voor dat deze op waterbasis is, anders kan het rubber van het condoom beschadigen. Je condoom is dan niet meer veilig! Gebruik ook niets anders dan een glijmiddel en ga niet aan de slag met crèmes, oliën of lotions. Naast dat ook dit je condoom onveilig maakt, kan het irritaties aan vagina of penis veroorzaken. Niet fijn!

Condoom uit de verpakking

Haal het condoom altijd voorzichtig uit de verpakking. Het kwetsbare rubber is namelijk zomaar beschadigd. Dus geen schaar om de verpakking open te knippen en zeker niet openscheuren met je tanden. Gewoon rustig openen met je handen, dat is het veiligst.

Lees ook

En dan is het zo ver: je gaat het condoom omdoen. De opgerolde kant van het condoom moet aan de buitenkant zitten. Rol het condoom pas af als de penis helemaal stijf is. Knijp voor het afrollen het topje dicht, zodat hier geen lucht bij kan komen. In dit topje wordt het sperma opgevangen. Pas goed op met scherpe nagels!

Condoom en genot

In zijn algemeenheid wordt er nog wel eens geklaagd dat een condoom het seksgenot zou verminderen. Maar met de enorme keuze aan verschillende condooms is dit eigenlijk achterhaald. Er zijn condooms met smaakjes, met ribbels, met noppen allemaal om jouw seksplezier te vergroten! Dus probeer vooral uit wat voor jou en je partner lekker is. 

Ben je van plan er een lange vrijpartij van te maken? Good for you. Wel raden we je aan een nieuw condoom te gebruiken als je langer dan ongeveer een kwartier vrijt.

Er zijn condooms met smaakjes, met ribbels met noppen… Allemaal om jouw seksplezier te vergroten!

Na je vrijpartij

Na de zaadlozing houd je het condoom vast bij de rand en ga je uit de vagina voordat je penis slapper wordt. Je haalt vervolgens het condoom van je penis, waarbij je begint bij de ring. Je rolt hem daarna richting je eikel. Nadat je het condoom hebt gecontroleerd op lekkage of scheurtjes leg je er een knoopje in. En dan? Gooi je gebruikte condoom in elk geval niet in de WC, maar wikkel hem in een tissue en gooi het in de afvalbak.

Geloof het of niet, er zijn mensen die een condoom hergebruiken. Gelukkig zijn het er niet veel, maar toch. Buiten dat hergebruik natuurlijk niet zo fris is, beschermt een gebruikt condoom niet meer effectief tegen ongewenste zwangerschap en SOA’s. Nooit doen dus!

Anale seks en condooms

Voor anale seks zijn er speciale anale condooms op de markt. Deze zijn iets dikker en ze zijn vaak voorzien van extra glijmiddel. Het gebruik van deze condooms is niet anders dan het gebruik van een gewoon condoom. Gebruik eventueel extra veel glijmiddel om beschadiging van het condoom te voorkomen. En wissel je van anale seks naar vaginale seks of andersom? Gebruik na  elke wissel een nieuw condoom.

Wissel je van anale seks naar vaginale seks of andersom? Gebruik na elke wissel een nieuw condoom.

Altijd een condoom van jouw keuze

Met al die verschillende soorten condooms, is er altijd een die bij jou en je partner past. Dus gun jezelf die veiligheid en geniet zorgeloos van seks!

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags anale seks condoom condooms glijmiddel penis vagina vrijpartij

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant