Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
CES 2020 - Weren van sextoys

Grootste consumentenbeurs ter wereld weerde seksspeeltjes – Dit is het resultaat

Geschreven door   27 augustus 2020
27 augustus 2020     reageer op artikel Reageer

Er zijn een aantal jaarlijkse internationale evenementen die deze journalist onder normale omstandigheden nooit mist: Gen Con in Indianapolis, Spieltage in Essen, Dragonmeet in Londen, het Filmfestival van Cannes, de Oscarweek in Los Angeles, een van de drie grote Europese Fashion Weeks, Crisis in Antwerpen en het altijd supergezellige, het geweldige Brussels International Fantastic Film Festival en… CES. 

Die afkorting staat voor de Consumer Electronics Show, de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld. Tijdens dat evenement, in Las Vegas, worden natuurlijk ook de allernieuwste… seksspeeltjes voorgesteld.

Wat is CES?

CES is een initiatief van de CTA (‘Consumer Technology Association’) en vindt elk jaar in januari plaats. Als journalist hou ik niet alleen van de vele fantastische en vaak heel innoverende nieuwe producten die er te zien zijn – je kunt er alles vinden van auto’s tot tv’s, VR, 3D-printers, gezondheidstechnologie, horloges, smartphones, gameaccessoires en veel meer – maar ook van de exclusieve persdagen, de evenementen en de interviews die ik er kan doen. 

Tijdens sommige voorbije edities werden de sextoys soms een beetje in de hoek geduwd (letterlijk, dan). De voorbije editie van januari 2020 bracht hen echter terug naar een van de echte hotspots. De beurs is immers verspreid over het conventiecentrum en de zalen van bijna elk groot hotel in de stad. Dat gebeurde na een klein schandaaltje dat in de Belgo-Nederlandse pers om bijna onbegrijpelijke redenen maar weinig aandacht heeft gekregen.

Wat is er nu precies gebeurd?

Tijdens CES worden heel wat producten in de verf gezet met een Innovation Award. Die prijzen worden volgens sommige waarnemers iets te kwistig uitgedeeld – als ik tot ‘de beste schrijver van artikels over van Steendam 72 in Gent’ wordt verkozen, is die titel ook niet veel waard – maar slagen er toch telkens in om de winnaars wat extra in de verf te zetten. Zo worden ze op heel wat plaatsen apart vernoemd en genieten ze ondanks de proliferatie toch meer aandacht. Het onvermijdelijke gevolg: hun verkoop krijgt bijna altijd een boost.

In 2019 was een van de prijzen naar het debuut van de exotische maatschappij Lora DiCarlo gegaan: de Osé Robotic Massager. Die kreeg een eervolle vermelding in de robots- en dronescategorie. Dat komt omdat het bedrijf haar (dure) dubbele massageapparaat met clitorale stimulator en G-spotmassage had aangeprezen als ‘robotic’ – wat technisch correct is. 

Lees ook

Helaas: de CTA heeft een moeilijke geschiedenis met politieke correctheid. Sinds enkele jaren zijn te schaars geklede hostessen volledig verbannen, wat veel te laat is volgens velen. Slechts een vijfde van de bezoekers identificeert zich als vrouw. De vzw heeft zich tijdens enkele edities ook moeten verdedigen omdat ze geen of onvoldoende vrouwelijke gastsprekers had ingepland tijdens de zeer gemediatiseerde en druk bijgewoonde ‘keynote addresses’. Deze keer lijkt iemand binnen de organisatie in paniek te zijn geschoten en besliste men om de prijs van Lora DiCarlo af te nemen. Oeps.

CES had meteen een naar schandaal aan de voeten. Dat was vooral een gevolg van de regels die de CTA aanhaalde om de annulering te rechtvaardigen: ‘immorele, obscene, onfatsoenlijke, godslasterlijke producten’ en producten die ‘niet bij het imago van CTA horen’ kunnen gediskwalificeerd worden. Tja, als je dan een seksspeeltje dat er wat vormgeving best wel aardig uitziet niet wilt honoreren, lijk je als vzw natuurlijk érg oubollig.

De redding

Er kwam een storm van protest en de organisator van CES haastte zich om bij te sturen. Hij kondigde aan dat de Osé Robotic Massager eigenlijk niet in de categorie ‘robots en drones’ thuishoort. Daar is natuurlijk wel iets voor te zeggen, maar zoiets beslis je beter vooraf en niet na de feiten. Uiteindelijk werd de hele beslissing teruggeschroefd en mocht de luxueuze vibrator toch de virtuele medaille in ontvangst nemen.

Het resultaat? Seksspeeltjes werden voor 2020 onder de ‘gezondheids- en wellnesscategorie’ ondergebracht, bedrijf The Female Quotient werd ingehuurd om voor meer genderdiversiteit te zorgen en dit jaar was het voor liefhebbers van sextoys gewoon een hemel om op de beurs te kunnen rondlopen.

En de Osé?

Die brak records en verkocht beter dan ooit, grotendeels omwille van de extra media-aandacht die het schandaal had gegenereerd. Bekijk zeker ook eens onze massageapparaten!

Dirk Vandereyken

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags aandacht gezond massage seksspeeltje sex sextoy sextoys

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant