Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Wie gaan er meer vreemd, mannen of vrouwen?

Gaan mannen of vrouwen nu meer vreemd?

Geschreven door   21 maart 2021
21 maart 2021     reageer op artikel Reageer

Regelmatig werden er onderzoeken gedaan naar het feit of vrouwen of mannen meer vreemdgaan. Mannen hebben meestal de naam, maar is dat ook zo? De uitkomst van deze onderzoeken blijven natuurlijk altijd een beetje lastig om echt een stelling in te nemen. Want wie worden er ondervraagd en spreken de ondervraagden ook de waarheid? We kunnen ons zomaar voorstellen dat mensen misschien niet toe willen geven dat ze vreemdgaan.

Onderzoek van een Australische juwelier

Zo heeft in 2017 een Australische juwelier een onderzoek gedaan door aan 5.000 volwassen mannen én vrouwen te vragen of ze vreemdgaan. Er werden nog meer vragen gesteld, maar de vraag over vreemdgaan was er een van. Het resultaat van de test was dat 31% van de vrouwen wel eens vreemd ging en 40% van de mannen. Het schokkende nieuws was dat 4% vreemd was gegaan met een familielid van de partner en 23,8% deed het met een vriend of vriendin van de partner. Meer dan de helft van de vreemdgangers was meer dan één keer vreemdgegaan en een derde had zelfs een langdurige affaire.

MOST PEOPLE CHEAT BECAUSE

THEY ARE PAYING ATTENTION

TO WHAT THEY ARE MISSING

INSTEAD OF WHAT THEY HAVE

‘80 procent van de vrouwen gaat vreemd’

Nu.nl kwam in 2011 met een artikel dat 80 procent van de vrouwen vreemdgaan. Dat is best wel even schrikken. Maar dit is een duidelijk voorbeeld hoe misleidend een dergelijk uitspraak als kop van een artikel kan zijn. Als je namelijk het hele artikel las, bleek die 80% gebaseerd op 5 vrouwen die ondervraagd waren. Van deze 5 vrouwen waren er 4 vreemdgegaan en zo kwam men op het percentage van 80%.

De moderne vrouw

Toch gaat de bewering dat vooral mannen vreemdgaan steeds minder op. Op zich is dat ook niet zo vreemd omdat tegenwoordig ook vrouwen steeds meer de gelegenheid hebben om vreemd te gaan. Waar vroeger de plek van de vrouw voornamelijk thuis was en er geen computers of mobiele telefoons waren, is het tegenwoordig allemaal anders. Ook vrouwen gaan uit en kunnen makkelijk contact leggen met een ander.

Op zoek naar opwinding

Niet iedereen gaat vreemd. Ook al lijkt het soms anders als we naar films kijken en alle roddels uit onze omgeving mogen geloven. Er zijn echt nog steeds mensen die geen behoefte hebben om vreemd te gaan en liever loyaal aan hun partner blijven. Tot nu toe lijkt deze groep nog steeds in de meerderheid. Natuurlijk hebben zij ook weleens behoefte aan meer spanning, maar zij lossen dit op met bijvoorbeeld spannende sextoys of andere opwindende experimenten op seksgebied, zoals bijvoorbeeld BDSM.

Onderzoeken naar vreemdgaan

Toch blijven we nieuwsgierig naar de percentages van de vreemdgangers en willen we eigenlijk ook weten of het toch de mannen of de vrouwen zijn die het meeste vreemdgaan. Daarom worden er regelmatig onderzoeken gedaan naar dit fenomeen.

  • In 2008 was er een onderzoek van de Virginia Commonwealth University in Richmond. Hier werden 203 heteroseksuele stellen gevraagd of ze ooit vreemd waren gegaan. Een percentage van 29% van de mannen en 18,5% van de vrouwen gaf toe ooit wel eens een slippertje te hebben gemaakt.
  • Een onderzoek wat gepubliceerd werd in Archives of Sexual Behavior gaf aan dat 23% van de 506 mannen en 19% van de 412 vrouwen wel eens was vreemdgegaan.
  • In 1991 deed het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek de volgende cijfers publiceren: 15% van de mannen en 9% van de vrouwen pleegt overspel.
  • In 2005 kwam de psycholoog Henk Noort op andere percentages uit. De vraag werd gesteld aan 1700 heteroseksuele internetgebruiker tussen de 20 en 45 jaar. Hier waren 27% van de vrouwen en 25% van de mannen wel eens vreemdgegaan.
  • Ook Durex deed in 2005 een onderzoek. Hieruit bleek dat 31% van de Nederlanders weleens vreemdging. Wereldwijd was dat 22%.

I TRIED TO KEEP US TOGETHER,

YOU WERE BUSY KEEPING SECRETS

Digitale mogelijkheden

De laatste jaren zijn de mogelijkheden voor vreemdgaan natuurlijk veel uitgebreider geworden. Denk maar aan de datingsites en apps, ze zijn er zelfs speciaal voor vreemdgaan. In 2014 gaf het Psychologie Magazine aan dat slechts één op de twee Nederlandse partners nog monogaam is. Bij dit onderzoek waren het de mannen die het meeste waren vreemdgegaan. Toch blijft het een mysterieuze zaak om erachter te komen wie nu het meest vreemdgaan, mannen of vrouwen? Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Niet iedereen spreekt bij zulke onderzoeken de waarheid
  • Voor mensen kan ook de definitie van vreemdgaan verschillen
  • Vaak zijn dit soort onderzoeken online en zijn de antwoorden niet te controleren of goed op waarheid in te schatten

Online of face-to-face onderzoek

Soms zijn mensen juist eerlijker als het vrij anoniem, zoals online gevraagd wordt. Er wordt bijvoorbeeld jaarlijks een onderzoek gedaan bij 4.884 vrouwen waaraan wordt gevraagd of ze wel eens vreemd zijn gegaan. Het ene jaar is dit onderzoek face-to-face en het andere jaar online. Het bizarre was dat 6,13% van deze 4.884 vrouwen online aan gaven weleens een misstap te hebben gemaakt en face-to-face lag dit percentage op 1,08%. Wat wel vaak naar voren komt, is dat wanneer vrouwen vreemdgaan, ze veel geraffineerder te werk gaan. Maar wie er nu het meeste vreemd gaat volgens de onderzoeken? Dat lijkt in de uitkomst van de meeste onderzoeken toch nog steeds de man te zijn. Alhoewel de vrouw ook zeker in percentage toeneemt.

Bronnen:

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags face to face mannen online partner sex sextoys vreemdgaan

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant