Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Seksspeeltje als concurrent in een relatie

Seksspeeltjes in een relatie – Is jouw vibrator zijn concurrent?

Geschreven door   10 september 2020
10 september 2020     reageer op artikel Reageer

Het gebeurt wel eens: je hebt net jouw laatste schepje veganistisch, caloriearm koekjesdeegijs op en je wrijft voorzichtig over de blote knie van jouw partner. Je weet dat je zult moeten opbouwen, want de laatste aflevering van de hilarische tv-serie Mythic Quest die je samen illegaal aan het streamen bent, is nog niet helemaal voorbij. Langzaam ga je wat naar boven en eenmaal de eindaftiteling begint, draai je jezelf iets meer naar jouw wederhelft toe, klaar om haar te tongzoenen.

Ze glimlacht, neemt jouw arm vast en… geeft je een iets té zedige kus op de mond, die erop wijst dat de daad wellicht nog even op zichzelf zal moeten laten wachten. 

Je ziet dat ze wat onzeker overkomt en vraagt – nu met wat minder zelfvertrouwen dan wanneer je daarnet over het nieuwste conceptalbum van Judicator rond de Perzisch-Romeinse oorlog en de nieuwste kritische filmpjes van filosoof Jordan Persen aan het debatteren was – wat er aan de hand is. 

Schoorvoetend informeert jouw eega of je ervoor openstaat om eens iets nieuws te proberen. Natuurlijk antwoord je ‘ja’ terwijl de eerste behoorlijk visuele fantasieën spontaan in jouw hoofd opdagen… tot ze vraagt of je het ziet zitten om een webshop te raadplegen en een vibrator te kopen. Niet meteen wat je verwacht had, maar hoe moet je nu reageren?

Is de alfaman een doetje?

Wie even een zoektocht op het internet lanceert, ontdekt al snel dat er van mannen wordt verwacht dat vrij negatief zullen staan tegenover het gebruik van seksspeeltjes in hun relatie. Het zou hun oerdrang om de alfapersoon binnen het koppeltje te zijn bedreigen. Het gevolg? Een stevige duw tegen het toch al wankele, in brons gegoten zelfbeeld. Sex toys vs. Alpha Male

De innerlijke tweestrijd tussen het willen plezieren van de echtgenote of vriendin en de nood aan de zekerheid dat hijzelf niet zal vervangen worden, zou vele mannen intern verscheuren… en er zijn inderdaad verschillende studies die daarop lijken te wijzen.

Het gebruik van een vibrator binnen een heteroseksuele relatie zou ervoor zorgen dat heteroseksuele mannen die samen met hun partner een seksspeeltje hadden gebruikt minder seksueel tevreden waren dan heteroseksuele mannen die dat nog nooit hadden gedaan.

De verklaring lijkt er echter op te wijzen dat het net béter is om geregeld eens een vibrator boven te halen. Het zou immers wel eens kunnen dat heteromannen die nog nooit hulpmiddelen hebben bovengehaald vooral hun eigen prestaties overschatten. Daardoor zitten ze vaak opgescheept met minder tevreden partners. 

Lees ook

We weten al lang dat wie het minst goed is in iets, zichzelf meer overschat dan iemand met een gemiddelde vaardigheid. Mensen die extreem goed zijn, onderschatten zich dan weer vaak.

We kennen zelf wel een of twee narcistische vrienden die van zichzelf declameren dat ze goddelijk zijn tussen (of boven) de lakens, maar waarvan de onthutste sekspartners ons vertellen dat ze zichzelf nog liever omgekeerd aan een kruis laten nagelen dan de ervaring nog eens te herhalen. 

Ook lijkt het soort mannen dat zich bedreigd voelt door seksspeeltjes niet erg progressief te zijn. Ze hebben vaak een beperkte blik op het erotische landschap. Waarschijnlijk zijn ook zij evenzeer gevangen binnen een verouderde patriarchale cultuur dan dat ze er de oorzaak van zijn.

Natuurlijk moet er helemaal niets mis met jou zijn als je toch een beetje schrik hebt om eens samen met jouw partner een vibrator uit te proberen. Misschien ben je gewoon wat onzeker of heb je er in het verleden een nare ervaring mee gehad. Wees echter gerust: dat soort negatieve zaken doet zich véél minder voor dan de positieve!

Een (al dan niet vibrerende) wereld van plezier

Meer robuuste, degelijke onderzoeken hebben een positief effect ontdekt bij het gebruik van vibrators.

Volgens een studie van het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Sex Marital Therapy hebben veruit de meeste vrouwen én mannen van tussen 18 en 60 jaar oud veel meer positieve gevoelens over het gebruik van vibrators dan negatieve. 

Vrouwen die positieve sentimenten koesteren naar hun favoriete speeltjes toe, scoren hoger op de schalen voor opwinding, nat worden, orgasme, tevredenheid én weerstand tegen pijn. 

Inderdaad, beste heteroseksuele mannen: de persoon waarvan je houdt zal doorgaans ook gewoon geiler rondlopen als je seksspeeltjes in de relatie brengt!

Dat een meerderheid van mannen te macho of onzeker is om samen met hun partner seksspeeltjes te exploreren, blijkt verkeerd te zijn: volgens onderzoek dat werd gepubliceerd in Sex Medicine heeft maar liefst 44,8% van de 18- tot 60-jarige mannen al eens samen met de partner een vibrator gebruikt. 

Mannen die thuis vibrators hebben, blijken bovendien minder te lijden aan erectiestoornissen, krijgen meer en betere orgasmes, zijn tevredener over hun neukpartijen en worden extra opgewonden binnen hun relatie. Joepie!

Wil je het nog straffer? Wel, bij heteroseksuele vrouwen werd een heel sterk positief verband gevonden tussen de speeltjeskennis van de partner en de eigen seksuele voldoening.

Lees ook

Ook: hoe meer de partner de vibrator leek te appreciëren, hoe tevredener de vrouw was. Hoewel dat misschien een van de redenen is dat sommige mannen niet durven te zeggen dat ze zich geïntimideerd voelen door een seksspeeltje, toont het bovenstaande cijfer ook aan dat ze niet bang hoeven te zijn. De meeste vrouwen weten best wel dat een relatie meer biedt dan alleen mechanische seks en zien een vibrator niet als siliconensubstituut voor hun geliefde.

Laten het hier echter zeker niet alleen over hetero’s hebben: ook mannen die zichzelf identificeren als homo- of biseksueel gebruiken vibrators en het hoeft niet te verwonderen dat ze dat nog meer doen dan hun heteroseksuele gendergelijken.

Inderdaad: een opmerkelijke 86,2% van de mannelijke holebi’s bleek in een van de sterkst opgezette onderzoeken al een vibrator te hebben gebruikt om zichzelf te masturberen. Samen met hun partner gebeurde dat in 65,9% van de gevallen bij het voorspel en bij 59,4% zelfs tijdens de liefdesdaad zelf. 

De topper? Een vibrator in de anus of het rectum (87,3% solo en ongeveer 60% met een partner). De bevraagde mannen wisten ook met een hoge graad van overtuiging vast te stellen dat hun seksspeeltjes sterk bijdroegen tot hun seksuele opwinding, orgasmes en plezier.

Gezondheid

Nog niet overtuigd? Wel, vibratorgebruik blijkt ook heel wat heilzame effecten te hebben op de eigen gezondheid.

Zo ontdekken vrouwen sneller problemen met hun vagina en weten ze beter en sneller wanneer ze naar de gynaecoloog moeten stappen. Mannen die wel eens een speeltje gebruiken ontdekken dan weer veel vlugger dat ze testikelkanker of andere niet al te fijne aandoeningen hebben. Ook zij laten zich vaker tijdig behandelen, wat hun overlevingskansen de hoogte in laat schieten.

Vrouw ligt te genieten

Er is meer: orgasmes zorgen ervoor dat je meer prolactine, oxytocine en serotonine produceert. Dat eerste hormoon helpt je om beter te slapen, terwijl oxytocine niets voor niets het ‘knuffelhormoon’ wordt genoemd. Samen met serotonine reduceert het ook negatieve stress.

Israëlische studies toonden zelfs aan dat vrouwen die minstens 2 orgasmes per week hadden 30% minder risico liepen op hartziekten. Dat komt waarschijnlijk door de vrijgekomen stress-neutraliserende endorfine. Ook helpt het geregeld gebruik van een vibrator bij de onderhoud van de vaginawand.

Door de opening van de cervix komen er bij seksuele handelingen ongewenste vloeistoffen uit. Dat helpt om mogelijke plaatselijke infecties en ontstekingen in de urinewegen te voorkomen. 

Ondertussen wordt het deel van de hersenen dat je helpt om zenuwen de baas te kunnen sterk geactiveerd. Dat proces helpt bij migraines en gewrichtspijn. 

Lees ook

Ook de blaascontrole verbetert en dan hebben we het nog niet eens over het omgaan met seksuele inhibities en problemen als vaginisme. Daarvoor worden meestal gradueel grotere dildo’s gebruikt.

We weten het: heel wat van die voordelen zijn er ook bij seks zonder speeltjes. Dat is natuurlijk net het punt: neuken en samen met de vibrator spelen gaat mooi hand in hand – of, tja, penis in hand, mond of vagina – samen.

‘Sextoys’ verbeteren het seksleven door meer variatie te bieden, vaker voor opwinding te zorgen, extra opties aan te reiken, nog meer de fantasie te kunnen gebruiken en de kennis van elkaars lichaam op te bouwen. Daar kan je natuurlijk alleen maar allebei baat aan hebben.

Hoe pak je het aan?

Goed, je hebt dit artikel (bijna) uitgelezen, je bent overtuigd geraakt en nu wil je weten hoe je het onderwerp het best bij jouw partner aankaart. 

Eerst en vooral hopen we dat dit artikel je – als dat nog niet zo was – heeft doen beseffen dat de toevoeging van vibrators, dildo’s, massageballetjes en dergelijke meer niet betekent dat jouw partner ontevreden is over jouw eigen prestaties of je beu bent. Zelfs wanneer dat eerste wél zo is, bieden ze je de mogelijkheid om bij te leren en jouw vaardigheden aan te scherpen.

Rustig en in alle eerlijkheid met elkaar praten over wat je graag zou doen, is erg belangrijk. 

Samen een online sexshop bezoeken en gaan shoppen om speeltjes uit te kiezen die je allebei aantrekken, kan ook enorm helpen en is voor de meeste mensen zelfs erg plezierig. 

Zelfs wat lachen met de voor jou vreemdere extraatjes brengt je zo al dichter bij elkaar. Zo kan je ook praten over wat je dan wel mooi vindt en waarmee je graag zou experimenteren. 

Tenslotte worden er ook steeds meer seksspeeltjes ontworpen die specifiek zijn gericht op koppels. Die kunnen bijvoorbeeld vanop afstand door de partner bediend worden. Vaak kan je ze zelfs tegelijkertijd gebruiken tijdens jouw vrijpartij.

Wij wensen je alvast veel (erotisch) plezier toe!

Dirk Vandereyken

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags partner seksspeeltje sex

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant