Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Seksspeeltjes geschikt voor vaginisme

De beste seksspeeltjes voor vrouwen met vaginisme en vaginale pijn

Geschreven door   1 november 2020
1 november 2020     reageer op artikel Reageer

Het kan ons allemaal wel eens overkomen: we maken een verkeerde beweging, vergaten dat we net chilipepertjes grof hebben gehakt of raken per ongeluk een wondje aan en wat normaliter een stomende sekspartij had moeten worden, eindigt in coïtus interruptus. Het is doorgaans niets om je (op lange termijn) zorgen over te maken. Soms gaat het echter om ernstiger zaken. Terwijl ‘slechts’ 5% van de mannen soms eens pijn heeft tijdens de seks, ligt dat percentage bij vrouwen gevoelig hoger. Gelukkig kunnen seksspeeltjes helpen.

Van occasioneel pintje tot chronisch probleem

Het klinkt misschien bizar, maar de exacte cijfers lijken cultureel bepaald te zijn. Vaak heeft dat te maken met het feit dat de verschillende onderzoeken elk een andere methodologie volgden, maar toch zouden andere – socioculturele – facturen ook wel eens een rol kunnen spelen. De verschillen zijn immers enorm.

De cijfers

Volgens een onderzoek dat in 2017 bij Britse vrouwen werd uitgevoerd, ondervindt 7,5% wel eens pijn tijdens de penetratie. Het gaat dan niet om kleine ongelukjes, maar om iets wat ‘dyspareunie’ genoemd wordt. Dat nare woord staat voor een soort pijn bij het vrijen die kan teruggevoerd worden tot psychologische en/of lichamelijke problemen bij de vrouw zelf.

Een gelijkaardige studie in de Verenigde Staten kwam met nog veel hogere cijfers terug: daar vond maar liefst 30% van de ondervraagde dames dat seks pijn deed. Die cijfers draaien echter niet alleen om chronische pijn, maar ook op minder langdurige probleempjes. Uit een Nederlands onderzoek van vorig jaar weten we dat 12% van de vrouwen aan dyspareunie lijdt, maar ook ‘bij ons’ bleek 38% van de ondervraagden geregeld eens pijn te hebben bij het vrijen.

Tenslotte is er nog een kleinere groep van 1 tot 6% die het nog moeilijker heeft en te kampen heeft met vaginisme. Dat is een aandoening waarbij je zoveel pijn hebt dat het zelfs zo goed als onmogelijk is om iets in je vagina te brengen.

Tip

Heb je – al dan niet geregeld – last van pijn tijdens de seks? Denk er dan zeker aan dat je niet de enige bent! Het is ook niets om je voor te schamen. De meeste gevallen van dyspareunie of vaginisme zijn bovendien goed te behandelen en het succespercentage is erg hoog. Blijf dus zeker niet bij de pakken neerzitten, ook jij kunt een geweldig seksleven krijgen!

Wat je eraan kan doen

De beste manier om te leren omgaan met jouw probleem, heeft in de eerste plaats met de oorzaak of oorzaken. Die kunnen variëren van huidziekten en infecties tot schaamtegevoelens, bijwerkingen van de menopauze of de pil, angst, trauma’s, een minder groot libido dan de partner, enzovoort.

In de meeste gevallen is het een goed idee om professionele hulp te zoeken, maar er zijn twee dingen die bijna altijd aangeraden worden: glijmiddel en kleine vibrators of dildo’s! Naarmate je minder pijn hebt, kan je dan geleidelijk aan overstappen op steeds grotere exemplaren.

Glijmiddel

Glijmiddel is een hulpmiddel dat we voor bijna iedereen kunnen aanraden. Ook wie géén pijn heeft bij het vrijen, is er bijna altijd bij gebaat. De mythe dat iemand die opgewonden is altijd even nat blijft, is immers al lang doorprikt.

Heel wat vrouwen zijn wat droger net voor ze beginnen te menstrueren, anderen worden minder nat omdat ze last hebben van hun hormonen, tampons, chemotherapie of menopauze.

Helaas denken zowel de partner als de drogere dame zelf vaak veel te snel dat de aantrekkingskracht voor de seksgezel gedaald is. Als die onzeker reageert, kan dat het probleem nog groter maken.

Een glijmiddel biedt meestal een goede eerste oplossing. Best gebruik je een product met een neutrale pH-waarde. Dat komt omdat je meer kans hebt om een blaas- of urineweginfectie op te lopen als je veel neukt.

Door een evenwichtig glijmiddel te gebruiken, verminder je de kans op cysten, bacteriële aandoeningen en nare ontstekingen. Kies altijd voor een middeltje dat de vaginale flora niet te veel in de war brengt.

Siliconen

Gels op basis van siliconen voelen gewoonlijk lekker aan en zijn waterbestendig. Ze zijn echter zelden aan te raden voor wie aan vaginisme lijdt. Dat komt omdat je waarschijnlijk zult willen oefenen met sexspeeltjes. Als die ook siliconen bevatten, kunnen ze beschadigd worden door dit soort middeltjes.

Olie

Hier en daar wordt aangeraden om twee lagen aan te brengen. De eerste laag zou dan best een glijmiddel op basis van olie zijn. Die lost niet meteen op in water, blijft lang bruikbaar en kan meestal doubleren als massageolie. Voor de tweede laag kies je een glijmiddel op waterbasis.

Er zijn echter een aantal grote minpunten: olie is niet compatibel met condooms van latex of polyisopreen! Wie ook van bil wil gaan, kiest daarom best voor condooms op basis van polyurethaan. Een bijkomend probleem is dat het goedje tot in de baarmoeder kan doordringen én (schimmel)infecties dreigt te veroorzaken.

Water

Wie pijn heeft bij de penetratie, kan dus best voor een glijmiddel op waterbasis gaan. Daar zit meestal aloë veragel in, waardoor het een lekker gladde kwaliteit krijgt. Dit soort middeltjes kan je gemakkelijk weer afwassen. Bovendien zijn ze compatibel met alle mogelijke condooms. Handig, dus!

Een nadeel is dat glijmiddel op waterbasis sneller opdroogt en je jezelf tijdens een enkele sekspoging doorgaans dus meerdere keren zult moeten inwrijven.

Ben je vegan? Ook dan zijn er opties voor jou, zoals de zijdezachte HOT BIO 2 in 1, dat volledig gemaakt is uit biologische producten en daarbovenop ook nog eens ecologisch verpakt is.

Tip

Hoe natuurlijker een glijmiddel aanvoelt, hoe leuker het meestal is om het te gebruiken. Ook als je geen pijn meer hebt, blijven dit soort hulpmiddeltjes een welkom zicht in de slaapkamer. Er zijn immers heel wat wetenschappelijke onderzoeken die duidelijk uitwijzen dat 6 tot 7 op 10 van alle vrouwen meer slaapkamerpret hebben als er ook glijmiddel aan te pas komt.

Heb je moeite om het glijmiddel diep genoeg in je vagina te gebruiken? Gebruik dan een launcher. Die werkt een beetje zoals een spuit, zoals deze glijmiddelapplicator met anale pareltjes.

Seksspeeltjes

Wie aan vaginisme lijdt, heeft het wellicht al eens gehoord: de beste manier om te leren vrijen zonder pijn, is leren om steeds grotere dildo’s of vibrators te gebruiken. Er zijn ook heel wat dilatators op de markt. Die worden speciaal gebouwd om de vagina steeds ietsje verder open te trekken, maar zien eruit als iets wat je eerder in een ‘torture porn’-film à la Hostel, Eden Lake, Wrong Turn of Saw zou verwachten.

Een vaginaspreider van You2Toys er veel minder akelig uit en hoewel ze meestal voor een ander doel gebruikt wordt, kan je ze ook inzetten om jouw kutje telkens iets verder te leren opentrekken.

Bij Bedfun raden we aan om speeltjes te gebruiken die je zelf leuk vindt. Denk daarbij niet enkel aan de grootte, maar ook aan de vorm, de kleur en het gebruikte materiaal. Hoe comfortabeler je jezelf daarbij voelt, hoe beter.

Vaginismeset

De vijfdelige Inspire Vaginisme Dildoset is specifiek ontworpen voor vrouwen met vaginisme. De kleinste dildo is zelfs maar 7,5 centimeter lang! Altijd een goed idee om sowieso deze set of een gelijkaardig paketje erbij te nemen. Zo heb je een basis om op terug te vallen als je ook andere speeltjes wilt gebruiken.

Minivibrators

De naam zegt het al zelf: minivibrators zijn kleine, trillende toys die voor de meeste dames allesbehalve intimiderend zijn. De bekendste vorm is die van een bullet of kogel. Soms worden ze zelfs geleverd met extra opzetstukjes, zoals het geval is bij de Point Plus Bullet Vibrator.

Bedfun heeft een groot assortiment kleine vibrators aan. De kans dat je jouw gading daartussen vindt, is dus bijzonder groot!

Vibratorsets

ibratorsets hebben het grote voordeel dat je dildo’s, vibrators, anale parels en/of opzetstukken van verschillende grootte in een pakketje kunt kopen. Je kunt zelfs producten kopen die er behoorlijk luxueus uitzien, zoals de Dorr Playful of de Silhouette – Dark Desires Set. De Power Box Lovers Kit bevat dan weer heel wat verschillende opties, terwijl je natuurlijk ook bulletvibrators kunt terugvinden in de Bullet Vibrator Sets. Handig!

Opzetstukken

Heb je al een vibrator of wil je jouw trillende huisgenoot wat veelzijdiger maken? Dan kan je experimenteren met opzetstukken. Kies voor verlengingen die minder breed en lang zijn dan de vibrator zelf. Soms loont het zelfs om voor anaalkralen te gaan. Die zijn bedoeld voor de anus, maar de balletjes aan het uiteinde zijn meestal erg klein en naarmate je voor een diepere penetratie zorgt, worden ze gradueel groter. Ideaal als trainingmakkertjes, dus!

Andere speeltjes

Voor wie een vibrerend apparaatje in haar vagina nog iets té intimiderend klink, is er de designtopper Satisfyer Luxury Haute Couture. Die kan als gewone vibrator gebruikt worden, maar werkt zowel met elektrische trillingen als met luchtdruk. Door hem vooral clitoraal te gebruiken en langzaam meer luchtdruk toe te voegen, creëer je kleine stapjes naar een ultieme seksuele ervaring.

Wie schrik heeft van controleverlies bij het hanteren van een gevoelloze dildo, kan opteren voor een vingervibrator. Daarbij schuif je een kapje van flexibele siliconen over jouw vinger, zodat je heel goed kunt aanvoelen waar je mee bezig bent.

Met de meeste speeltjes kan je zowel de clitoris als de vagina stimuleren, maar sommige toys, zoals de Mimosa, zijn daar specifiek op gericht. De Mimosa doubleert als vagina-eitje, maar is ook heel erg zacht, wat vooral voor vrouwen met een pijnlijke vagina een betere optie is dan een harder materiaal.

Een andere manier om gradueel gewend te worden aan een object in de vagina, is het gebruik van gradueel zwaarder worden voorwerpjes. De grootte blijft in dat geval nagenoeg dezelfde. Wanneer je jezelf comfortabel voelt met een bepaald gewicht, kan je dat telkens wat verhogen. Een andere manier om hetzelfde te bereiken, dus. Als alles er dan ook nog eens even mooi uitziet als – bijvoorbeeld – de kersvormige Pleasure Cherry Vaginaballen, wordt de drempelvrees natuurlijk nog verder verlaagd.

Tip

Kies voor verschillende soorten speeltjes. Door te kunnen wisselen, word je het gebruik van seksspeeltjes sneller gewoon en kan je kiezen volgens jouw huidige humeur, voorkeuren en instelling. Als je niet meteen met een groter speeltje overweg kunt, kan je dat opzij leggen en als doel op korte termijn gebruiken. Alvast veel succes gewenst!

Dirk Vandereyken

Bronnen

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags dildo glijmiddel opzetstuk vagina vaginisme vibrator vibrators

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant