Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Bestaan blauwe ballen echt?

‘Blue balls’: feit of excuus?

Geschreven door   28 februari 2021
28 februari 2021     reageer op artikel Reageer

We kennen allemaal de verhalen van mannen die klagen dat ze te weinig seks hebben. Soms omdat ze vrijgezel zijn of omdat hun partner minder vaak behoefte heeft aan een potje seks dan zij. Ze hebben er echt wel begrip voor als de vrouw eens een keer beleefd haar beurt voorbij laat gaan, maar geven wel aan dat ze hier wel fysieke klachten van krijgen. Ze krijgen dan last van de zogenaamde ‘blue balls’. Dan worden we toch nieuwsgierig. Bestaan die blauwe ballen nu echt of is het gewoon een excuus om toch meer seks te hebben?

Bestaan ze echt?

Het fenomeen ‘blue balls’ wordt soms door mannen aangevoerd om aan te geven dat ze echt regelmatig klaar moeten komen. Omdat ze hier anders onomstotelijk last van krijgen. Het wordt zelfs wel eens als excuus gebruikt om toch die partner maar over de streep te trekken. Als je partner daar dan staat met zijn opgewonden geslachtsdeel en beteuterde gezicht, gaat de partner nog wel eens overstag. Maar hoe terecht is het? En is het terecht als je hem uitlacht omdat je er niets van gelooft dat zijn ballen heel erg zeer gaan doen als hij niet klaarkomt?

Goed nieuws én slecht nieuws

We hebben goed én slecht nieuws. Blauwe ballen of blue balls bestaan echt. Er bestaat zelfs een dure term voor, namelijk: epididymale hypertensie. Het slechte nieuws is dat een man inderdaad enigszins last van zijn ballen kan krijgen als hij heel opgewonden raakt en dan dus letterlijk én figuurlijk een blauwtje loopt. Het gebeurt zeker niet bij alle mannen, maar in sommige zeldzame gevallen kan het dan weleens voorkomen. Het goede nieuws is dat het allemaal niet zo heftig is. Tenslotte moeten vrouwen soms ook flinke menstruatiepijnen  doorstaan. Het is ook niet levensbedreigend als een man inderdaad blue balls krijgt. Dus het is niet zo dat je bang moet zijn dat je partner helse pijnen moet doorstaan of zelfs kan overlijden omdat jij een keer geen zin hebt.

SORRY VAN JE BLUE BALLS

MAAR IK HEB NET MIJN NAGELS GEDAAN

Epididymale hypertensie

Epididymale hypertensie zijn pijnlijke testikels die sommige mannen kunnen krijgen als er na een staat van seksuele opwinding geen orgasme volgt. Tijdens de opwinding hoopt zich namelijk bloed op in de testikels en als die opwinding dus lang duurt en er geen verlossing komt, dan kan dat enigszins pijnlijk zijn. Het is vooral een ongemakkelijk gevoel, maar het duurt meestal niet lang. De zuurstof in het bloed in de ballen wordt opgenomen door het weefsel waardoor de testikels enigszins blauw lijken, vandaar de term blue balls. Het kan wel eerder optreden bij het gebruik van een cockring of een erectiestoornis. Daarom is het ook belangrijk om de cockring nooit te lang achter elkaar te gebruiken.

Geen fabels maar feiten:

 • Blauwe ballen zijn niet gevaarlijk.
 • Zodra de erectie voorbij is wordt de bloedstroom naar de geslachtsorganen weer normaal. Dan neemt ook het ongemakkelijke gevoel af.
 • Mannen hebben niet speciaal seks nodig om van die blue balls af te komen.
 • De testikels worden niet echt blauw, maar krijgen een blauwachtige tint.
 • Blue balls komt niet alleen bij mannen voor. Ook vrouwen kunnen een soortgelijk fenomeen ervaren, genaamd ‘blauwe vulva’ of vasocongestie.

Wat kun je aan blue balls doen?

Simpel gezegd is er één oplossing om het vervelende gevoel van de blue balls of blauwe vulva af te laten nemen. Dat is zorgen dat de opwinding weg ebt. Gelukkig kan dat op verschillende manieren:

 • Toch klaarkomen. Door te ejaculeren of klaar te komen neemt de opwinding af en zal ook het enigszins pijnlijke gevoel verdwijnen. Ook dit kan weer op twee manieren, namelijk of je kiest voor zelfbevrediging of misschien is je partner inmiddels toch ook in een opgewonden staat en kun je met seks een orgasme bereiken.
 • Kun je door een bepaalde reden niet masturberen en is er ook geen seks in het nabije vooruitzicht dan moet je op een andere manier de opwinding laten verdwijnen. De bloedtoename in de testikels moet stoppen en dat bereik je dus het beste door je op iets anders te focussen. In ieder geval op iets wat niets met seks of lust te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een probleem op het werk of desnoods aan een sperziebonenschotel. Als het je maar niet opwindt.
 • Een masturbator kan ook een oplossing zijn. Je hebt in zo’n situatie geen seksuele partner nodig, maar kunt wel op een vrij realistische manier je opwinding bevredigen.
 • Een koude of lauwe douche wil ook nog weleens helpen om de bloedstroom naar de geslachtsorganen te beperken.
 • Je kunt ook iets zwaars optillen om druk uit te oefenen op andere delen van het lichaam.

ROZEN ZIJN ROOD EN VIOOLTJES ZIJN BLAUW

NET ZOALS MIJN BALLEN DANKZIJ JOU

Als de pijn blijft

Blijven je ballen toch nog wat aan de pijnlijke kant dan kun je een warm kompres op de testikels aanbrengen of eventueel een paracetamol nemen. Ervaar je echt hele erge pijn of duurt de pijn echt heel lang, dan is het verstandig om een deskundige te raadplegen.

Pijn door blauwe ballen

Pijn in de ballen door andere oorzaken

Nierstenen kunnen ook pijn in de lies en in de ballen veroorzaken. Vaak heb je dan ook nog andere symptomen, zoals branderig gevoel bij het plassen, misselijkheid of bloed in de urine.

Een teelbal verdraaiing, ofwel een testiculaire torsie is geen pretje. Dit kan gebeuren als de zaadstreng die de ballen vasthoudt te veel wordt gedraaid. Dit veroorzaakt een helse pijn (meestal aan één kant) en is echt een noodgeval. De ballen lijken dan roder i.p.v. blauwer en soms wordt één testikel groter. Ook komt er misselijkheid bij kijken.

Epididymitis staat voor een aandoening die de buis achter de testikels op laat zwellen. Meestal is dit een gevolg van een SOA of een urineweginfectie. Vaak heeft men dan koorts en een branderig gevoel bij het plassen. En natuurlijk pijnlijke en gezwollen ballen.

Varicocele is een aandoening waarbij de aderen in de testikels groter worden, meestal links. Hierdoor kunnen de testikels pijn doen.

Voel je nooit verplicht

Er kunnen dus nogal wat redenen zijn waardoor de testikels pijn doen. In de meeste gevallen is het verstandig om een arts te raadplegen. Gaat het om de zogenaamde blue balls en in een milde vorm, dan is er niets om je ongerust over te maken. Een partner moet zich dan ook nooit onder druk laten zetten doordat de man met de blue balls je het gevoel geeft dat je hem eraf moet helpen. Je mag altijd seksuele handelingen weigeren ook al was je zelf de aanleiding van de opwinding. Zelfs als je de penis al had aangeraakt of als je partner al met je bezig was. Als het niet prettig voelt, dan heb je alle recht om ergens mee te stoppen.

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags ballen blauwe ballen blue balls cockring mannen opwinding partner test

Reacties

 1. reactie

  Vrouwen hebben echt geen idee, maar ze oordelen wel over ons gevoel aan de ballen!

  Geschreven door Jaap op 11 maart 2021

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant