Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Zijn sextoys nou echt gezond voor je?

Bewezen: Seksspeeltjes maken ons gezonder

Geschreven door   20 juni 2021
20 juni 2021     reageer op artikel Reageer

Dat seksspeeltjes erg leuk kunnen zijn en ons seksleven wat extra kruiding geven, weten we natuurlijk allemaal. Wat soms echter vergeten wordt – of wat velen zelfs niet eens weten – is dat sextoys ook gewoonweg goed zijn voor lichaam en geest. 

Zolang de seksspeeltjes die je gebruikt veilig geproduceerd zijn, met onschadelijke materialen (zoals het geval is bij alles wat we bij Bedfun verkopen), kan je bij geregeld gebruik genieten van heel wat gezondheidsvoordelen. Hier een aantal voorbeelden!

Sextoys verbeteren de elasticiteit van de vagina

Helaas: de vaginawand kan door allerlei factoren negatief beïnvloed worden. Zo kunnen bepaalde ziektes en de gevolgen van menopauze ervoor zorgen dat er minder oestrogeen wordt aangemaakt. Dat leidt vaak tot een strakkere, drogere vaginawand. Bovendien treedt er soms zelfs atrofie op.

Gelukkig kunnen seksspeeltjes als vibrators het vaginaweefsel strak(ker) houden en de bloedstroom verbeteren – meteen de reden waarom ze zo vaak door gynaecologen worden aangeraden na een operatie of bevalling.

Onze tip

Als je niet vaak seks hebt, of als daar niet veel penetratie bij komt kijken, is het een goed idee om geregeld een vibrator of ander speeltje te gebruiken waarmee je de vagina zelf kunt stimuleren. Je hebt er meteen een goed excuus bij!

Sextoys helpen bij het aanmaken van vaginaal ‘glijmiddel’

Niet alleen wie een drogere vagina ontwikkeld omwille van de al vermelde aandoeningen, ontwikkelt te weinig natuurlijk glijmiddel. Ook de relatiestatus, jouw eigen zelfzekerheid, allerlei psychologische problemen, trauma’s, een veranderde hormoonspiegel, allerlei anticonceptiva en een (al dan niet tijdelijk) verlies van aantrekkingskracht kunnen ervoor zorgen dat je minder nat wordt.

Soms hoef je niet te wachten tot je extra geil bent en is het een goed idee om jezelf al wat te stimuleren. Daardoor begin je vaak al automatisch natter te worden, waardoor de trek in seks al wat gemakkelijker kan terugkeren.

Overigens helpt een natte vagina niet enkel bij seksuele handelingen: de afscheiding zorgt er ook voor dat ze elastisch blijft en gaat allerlei infecties tegen. Driedubbele winst, dus!

Onze tip

Wacht niet te lang als je een tijdje minder opgewonden rondloopt dan anders! Probeer jezelf al eens wat meer te stimuleren. Jouw partner, nieuwe ervaringen, allerlei fantasieën en porno kunnen naast de sextoys die je daarvoor gebruikt uitstekende katalysatoren zijn. 

Sextoys kunnen een oplossing bieden bij erectiele dysfunctie

Ook mannen hebben baat bij het gebruik van seksspeeltjes. Zo worden ze vaak aangeraden om erectiestoornissen, moeilijkheden om een orgasme te bereiken en een lager libido mee te bestrijden.

Een extra bonus is dat mannen die sextoys gebruiken ziektes en genitale problemen sneller op het spoor komen dan wie dat niet doet. Snel detecteren zorgt er ook voor dat er sneller kan ingegrepen worden.

Onze tip

Er zijn allerlei seksspeeltjes die specifiek voor mannen zijn gemaakt, maar kijk ook eens naar sextoys die eerder gericht zijn op het andere geslacht. Vaak kan je daar als man ook veel plezier aan beleven en bovendien zijn ze ook leuk om samen met jouw partner te gebruiken. Ook wie op hetzelfde geslacht valt, heeft dus heel wat keuzemogelijkheden. 

Seksspeeltjes zijn goed voor de gezondheid
Sextoys echt gezond?

Sextoys verzachten pijn aan de vulva zoals vulvodynie

Natuurlijk kan de vagina vanbinnen pijn doen, maar dat geldt ook voor het uitwendige deel van de vulva, zoals de clitoris, de schaamlippen, de vaginaopening en de urinebuisuitgang. Zo’n 15% van alle vrouwen krijgt op een bepaald moment een branderig gevoel of pijn aan de uitwendige geslachtsdelen. Dat die ‘vulvodynie’ maandenlang kan aanhouden, maakt het allemaal nog moeilijker. 

Als je aan dit soort pijn lijdt, is het vaak nuttig om de bekkenbodemspieren te trainen, bijvoorbeeld met massageballetjes. Ook kan je andere delen van de vulva stimuleren en de intensiteit gaandeweg  lichtjes opvoeren, tot de pijn graduele minder wordt. 

Onze tip

Probeer wanneer je pijn hebt zo snel mogelijk te weten te komen wat die pijn precies veroorzaakt. Vergeet echter niet dat dokters en gynaecologen vaak niet uit zichzelf seksspeeltjes voorstellen. Zo kampen sommigen nog met een zekere schroom en wordt er niet zelden vergeten dat sextoys al decennia geleden een deel vormden van het medisch repertoire. Als je denkt dat seksspeeltjes een optie zouden kunnen zijn, vraag je dat dan ook best aan jouw behandelende arts.

Sextoys zorgen ervoor dat je beter kunt slapen en minder stress hebt

Een goede nachtrust – en voldoende uurtjes slaap – is essentieel voor onze gezondheid. Ze zorgt ervoor dat we opgewekter rondlopen, alerter zijn, ons minder depressief voelen, meer opmerken, gemakkelijker geil kunnen worden en beter probleemoplossend tewerk kunnen gaan. 

Het stereotiep in slaap vallen na de seks bestaat echt: bij het vrijen en/of masturberen komen er immers hormonen als oxytocine (het ‘knuffelhormoon’) en endorfine vrij. Die helpen ons omgaan met stress. Prolactine zorgt er dan weer voor dat we gemakkelijker in slaap vallen, terwijl er ook minder cortisol wordt aangemaakt, waardoor we ons bijna meteen meer ontspannen gaan voelen.

Daar blijft het overigens niet bij, want vrouwen hebben een extra bonus: zij produceren tijdens de seks ook meer oestrogeen. Dat zorgt voor een diepere slaap en stabielere slaapcycli. Tenslotte boost het ook de immuniteit – extra handig tijdens pandemieën – en verlaagt het de kans op een hartaanval. 

Seksspeeltjes laten je toe om sneller en effectiever tot een orgasme te komen en daarna dus ook beter te slapen.

Onze tip

Vergeet de ‘nofap’-beweging, het wetenschappelijk bewijs staat aan de kant van iedereen die zichzelf een nachtelijk orgasme gunt! Probeer minstens 2 keer per week de sextoys boven te halen voordat je de ogen urenlang dichtdoet, want daarmee reduceer je het hartvalrisico al met 30%. 

Sextoys vormen een natuurlijke pijnbestrijding

Als je écht gelooft dat je beter niet vrijt omdat je hoofdpijn hebt, mag je dat idee al laten vallen. Seks helpt immers niet alleen bij vulvodynie, vrijen vermindert ook hoofdpijn… en daar blijft het niet bij. Zo blijkt dat ook de zenuwimpulsen die migraines en gewrichtspijn veroorzaken worden verzacht. Opnieuw geldt hierbij dat sextoys dit soort effecten nog efficiënter en vlugger kunnen bewerkstelligen dan als je alles met de blote hand doet. 

Onze tip

Probeer niet te snel hoofdpijn als een excuus te gebruiken. Je riskeert dat immers zelf te gaan geloven, waardoor je ook in de toekomst minder geneigd zult zijn om net wél van bil te gaan als je een beetje zeer hebt. 

Sextoys verhogen jouw plezier

Het is geen toeval dat heel wat stand-upkomieken seksspeeltjes aanwijzen als een ware bedreiging voor de man: ze zijn immers gebouwd om zo efficiënt mogelijk te zijn en zijn bijvoorbeeld in staat om veel sneller vibreren dan we onze eigen vingers kunnen laten bewegen. Natuurlijk bieden liefde en menselijk contact echter een extra dimensie en worden sextoys dus meestal geïntegreerd in de relatie in plaats van dat ze die vervangen.

Of je nu alleen of samen plezier beleeft aan seksspeeltjes, feit is dat ze het plezier aanzienlijk kunnen verhogen, waardoor opnieuw heel wat hormonen vrijkomen die op allerlei manieren gezond zijn voor lichaam en geest. Super, toch?

Onze tip

Fun: dat is meestal nog steeds de essentie van lekkere seks. Probeer dan ook niet té veel bezig te zijn met allerlei potentiële gezondheidsvoordelen wanneer je jouw speeltjes aan het gebruiken bent. Door jezelf wat te laten gaan, maak je net meer van al die goeie stoffen aan waar we het in dit artikel over hebben.

Sextoys zijn goed voor ons psychologisch welbevinden

Laten we vooral ook niet vergeten dat er keer op keer wetenschappelijk wordt aangetoond dat geregelde seks ons gewoon ook veel beter doet voelen. Zo zijn ook seksspeeltjes meteen een goeie manier om onszelf een aanzienlijke mentale boost te geven, ook als we niet te kampen hebben met depressies of een laag zelfbeeld. 

Onze tip

Ook hier is de tip: wacht niet tot er iets gebeurt. Gun jezelf de tijd om eens lekker te vrijen of te masturberen, je zult er wellicht langer door leven én de rest van de tijd beter kunnen benutten!

Dirk Vandereyken

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags gezond seksspeeltje sex sextoy sextoys vagina vulva vulvodynie

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant