Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Mannen-mars-Vrouwen-venus

Bewezen: mannen zijn niet van Mars en vrouwen niet van Venus

Geschreven door   16 september 2020
16 september 2020     reageer op artikel Reageer

Jarenlang kregen sommige mannen het wel om de oren geworpen: ‘Je hebt toch niet veel voeling met emoties, je bent een man!’ of ‘Wat onhandig ben jij toch, gelukkig zijn wij, vrouwen véél beter in multitasking!’ Dames kregen dan weer dingen te horen als: ‘Je bent een vrouw, natuurlijk ben je veel te emotioneel!’ of ‘Geen probleem, laat mij die kaart maar lezen, want jullie zijn daar toch slecht in.’ Gelukkig blijken al die stellingen helemaal niet waar te zijn, maar hoe zit het nou dan wel?

De boosdoener: relatietherapeut John Gray

In 1992 kwam de Amerikaanse auteur en relatietherapeut John Gray op de proppen met het boek Men Are from Mars, Women Are from Venus. Het werk leek heel wat antwoorden te hebben voor wie een beetje overhoop lag in zijn of haar relatie.

Het valt te begrijpen dat Gray het erg nuttig vond om met de voorhanden informatie uit te pakken in zijn therapeutische sessies: de naar voren gebrachte verschillen tussen De Man en De Vrouw gaven pasklare excuses voor verschillen waar voorheen nogal wat ruzie over werd gemaakt.

Gray had het over een polair genderverschil waar heel wat mensen anno 2020 de wenkbrauwen van beginnen te fronsen. Het bleek immers bepaalde stereotypen te versterken. Meer begrip opbrengen voor wat jouw partner anders doet, is enkel maar heilzaam te noemen, maar in werkelijkheid zijn de aangehaalde oorzaken meer fictie dan feit. We leggen uit waarom.

‘Mannen zijn beter in wiskunde, wetenschap en autorijden:’ ONJUIST

Het klopt: voorbije studies vonden vaak een onderscheid tussen mannen en vrouwen op het gebied van allerlei wetenschappelijke kennis en autorijden. Op een Amerikaanse wiskundetest deden jongens het zelfs… 13 keer beter dan meisjes! Alleen maar… die onderzoeken dateren uit de jaren zeventig en sindsdien is er veel veranderd.

Enkele decennia geleden werd aangenomen dat meisjeshersenen minder geschikt waren om mathematische informatie te verwerken en dus… kregen ze er ook minder onderricht in. Als beide genders evenveel les krijgen en oefenen, verdwijnen dit soort verschillen als sneeuw voor de zon.

Lees ook

Onze hersenen zijn organen die je moet blijven trainen. Ben je lang niet meer met een bepaald onderwerp bezig en gebruiken we er bepaalde delen niet (meer) van, dan worden ze zwak(ker)… en wat blijkt nu? Ook het ‘betere’ ruimtelijke inzicht van mannen is een mythe. 

Een studie aan de University College London wees uit dat de taxichauffeurs in die stad een grotere hippocampus hadden. Dat deel van het brein is belangrijk voor ruimtelijke navigatie en vrouwelijke chauffeurs blijken gemiddeld nu eenmaal… minder vaak en minder ver te rijden dan hun mannelijke tegenhangers! 

Ook hier geldt dus: ja, er is een verschil, maar dat heeft puur te maken met het feit dat onze hersenplasticiteit in dit geval gemiddeld minder wordt aangesproken door vrouwen dan door mannen.

‘Mannen zijn agressiever dan vrouwen:’ ONJUIST

We horen het vaak: ‘Land X zou veel minder geweld kennen als het bestuurd zou worden door een vrouw.’ Historisch gezien klopt dat niet echt, buiten dan het feit dat vrouwelijke heersers in sommige culturen vaak mannelijke metgezellen nodig hadden om hun oorlogszuchtige expansiedrift te kunnen rechtvaardigen.

Nochtans lieten de statistieken van het Amerikaanse gerechtelijke departement al in 2007 zien dat mannen drie keer vaker gewelddadige misdaden begaan dan vrouwen. De verklaring lijkt simpel te zijn: het ligt aan het hogere testosteronniveau bij mannen! Niet, dus.

We zullen jou, lieve lezer, al meteen waarschuwen voor de wellicht verrassende statistieken die volgen, want… vrouwen blijken fysiek én verbaal agressiever te zijn dan hun partners. 

Man die boos is
niet mannen, maar juist vrouwen zijn agressiever

Ja, neem maar een minuutje om verbaasd dieper in de zetel te zakken of om boos tegen jouw laptop, monitor, tablet of smartphone te roepen.

De leidster van het onderzoek waarin werd ontdekt dat dames niet vuil zijn van een vuistslag of psychologische raketaanval, was zelf een vrouw: dokter Elizabeth Bates, van de universiteit van Cumbria. Het doel van de agressie was meestal het controleren van de mannelijke wederhelft.

In Pink Brain, Blue Brain poneert professor in de neurowetenschappen Lise Eliot (ja, ook een dame) de theorie dat vrouwen en mannen ongeveer evenveel agressiviteit tonen, maar dat de normen van onze maatschappij bepalen hoe de woede wordt getoond. 

Dat culturele aspect werd al in tal van onderzoeken aangetoond. Zo lieten vorsers van de universiteit van Michigan at Ann Arbor mannen opzettelijk tegen andere (onwetende) mannen aanbotsen. Wat bleek? Mannen uit het zuiden van de Verenigde Staten werden veel kwader en vonden dat hun eer werd aangevallen. Werkgevers uit het zuiden geven mannelijke sollicitanten die eerder al iemand hebben vermoord na een incident dat met eer te maken had ook vaker werk dan werkgevers uit het noorden.

In een ander hilarisch onderzoek moest een man in een openbare plaats openlijk een vrouw agressief bejegenen. Meestal kwamen er voorbijgangers tussenbeide. Werden de rollen omgekeerd en liet men een vrouw agressief zijn tegenover een man, dan moesten voorbijgangers er vaker mee lachen en kwamen ze helemaal niet tussen, maar bleven ze geamuseerd vanop een afstand toekijken;

Er is meer: de emotie ‘kwaadheid’ wordt vaker juist gedetecteerd als ze op mannelijke gezichten wordt getoond dan als we ze op vrouwelijke gezichten zien. We zien dus gewoon minder vaak dat een vrouw kwaad is dan dat een man kwaad is.

Lees ook

Het verschil in gewelddadige misdaden lijkt sterk te maken te hebben met het feit dat mannen harder slaan en meer schade kunnen berokkenen dan het – wanneer het op gemiddelde spierkracht en gewicht aankomt – minder sterke andere geslacht. 

Ook spelen er culturele normen mee: mannen durven in veel gevallen niet te vertellen dat hun partner of een vrouwelijke kennis of collega hen pijn heeft gedaan. Vaak heeft hij te veel schrik om als zwak te worden gezien. Verder zijn sommige mannen bang dat anderen zullen denken dat zij de andere persoon zelf agressief hebben bejegend of ongewenst seksueel hebben benaderd.

Er is meer onderzoek nodig om zekerder te zijn van wat hier de kip en wat het ei is, maar neem ondertussen gerust al aan dat de stelling in deze titel niet klopt.

‘Vrouwen zijn emotioneler:’ ONJUIST

‘Mannen zijn veel…’ vul het woord maar in: ‘afstandelijker’, ‘minder emotioneel’, enzovoort. We vinden het niet uit: kopieer het maar eens in een zoekmachine of ga even op een sociaal medium kijken en je zult zien dat er vaak geklaagd wordt over hoe ongevoelig het mannelijk ras wel is. 

Vrouwen zijn emotioneler
Vrouwen emotioneel, of mannen juist gevoelloos?

Omgekeerd klagen mannen dan weer over hoe vrouwen plegen te overdrijven of hoe inconsequent ze zijn.

De waarheid? Een studie aan de prestigieuze Harvard Medical school wees uit dat babyjongens ‘emotioneel reactiever en expressiever’ zijn dan babymeisjes. Ze tonen zich sneller kwaad, lachen meer én huilen vaker. 

De vorsers van Harvard hebben echter ontdekt dat moeders meer moeite doen om de emoties van hun zoons te ‘managen’. Mannen beginnen dan weer gemiddeld meer interesse te tonen in de opvoeding van hun kroost wanneer het al 13 maanden oud is. Op latere leeftijd blijken vrouwen dan inderdaad opeens meer te lachen. Straf.

Onze hersenen zijn… gelijk

Nog maar enkele jaren geleden werd aangenomen dat vrouwen het meer emotionele rechtergedeelte van hun hersenen meer gebruiken dan mannen, terwijl het andere geslacht meer gebruik maakt van het logischere linker gedeelte. 

Ook dat onderzoek blijkt nu volledige troep te zijn. Meer nog, het stinkt nog harder uit de bek dan de Sarlac in Star Wars: Return of the Jedi.

Het klopt dat het brein lateraal werkt: sommige functies worden meer uitgevoerd in een helft dan in de andere, maar wat vaak vergeten wordt, is dat de meeste taken allerlei eigenschappen van de hersenen gebruiken. 

Zelfs wie een abstract schilderij aan het creëren is, moet daarbij zowel zijn of haar creativiteit als logisch denken aanspreken, terwijl ook een moeilijk wiskundig vraagstuk oplossen gebruik zal maken van de nodige verbeeldingskracht.

Lees ook

Wie nog dacht dat er een groot verschil is tussen vrouwenhersenen en mannenhersenen, mag alvast eens met een neurowetenschapper gaan praten: dat vermeende verschil is immers enkel duidelijk te zien wanneer je een brein weegt of op grootte beoordeelt. Mannelijke hersenen zijn namelijk 10% groter, maar dat betekent dus niet dat ze effectiever gebruikt worden. In werkelijkheid is de structuur bijna identiek en kunnen de verschillen anders zijn van persoon tot persoon én van gender tot gender.

Het is meteen ook een van de belangrijkste misconcepties ter wereld: we lijken vooral te verschillen als we naar heel weinig voorkomende zaken kijken. 

Zo zijn er bijvoorbeeld meer mannelijke psychopaten die mensen vermoord hebben dan vrouwelijke. Dat kan te maken hebben met het feit dat ze het simpelweg gemakkelijker hebben om iemand te doden, maar sowieso gaat het hier over verschillen aan de uiteinden van de curves die vaak in minder dan 1% van de gevallen voorkomen.

Dat verschuift de curve zelf, waardoor ook de gemiddelden lichtjes anders zijn. Die zeer kleine minderheid verwarren met ‘de man’ of ‘de vrouw’, is een dwaling die helaas al voor heel wat stereotypen heeft gezorgd. Het heeft onze maatschappij niet altijd eenvoudiger gemaakt. 

Dat mannen van het ene uiteinde tot het andere uiteinde meer verschillen binnen hun eigen gender dan de gemiddelden van vrouwen en mannen van elkaar, zegt veel. 

Tenslotte willen we ook nog even zeggen dat er ook vanwege de onderzoekers vaak ‘genderbias’ is en dat er nog al te vaak onvoldoende wordt gekeken naar andere voorkeuren of naar mensen die zich niet identificeren als polair ‘man’ of ‘vrouw’. Ook de studies rond deze bevolkingsgroepen laten nog wat op zich wachten, hopelijk niet meer al te lang.

Dirk Vandereyken

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags curve mannen partner relatie seksueel

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant