Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending
Stopwoorden bij BDSM

BDSM-overzicht van stopwoorden en stoptekens

Geschreven door   9 mei 2021
9 mei 2021     reageer op artikel Reageer

Een stopwoord of een stopteken is een belangrijk gegeven in het BDSM-spel. Het zijn woorden of tekens die voorafgaand aan het spel tussen de Sub en de Dom moeten worden afgesproken. De Sub kan deze woorden of tekens gebruiken als hij of zij zich niet comfortabel meer voelt bij de gegeven situatie. Een verantwoorde Dom zal deze stopwoorden of stoptekens altijd respecteren om het vertrouwen van de Sub te houden. Mocht de Dom dit niet doen, dan misbruikt hij of zij de macht en verandert het vertrouwen al snel in wantrouwen.

Het is belangrijk dat de Sub de Dom volledig kan vertrouwen. Anders is volledige overgave niet mogelijk. De Sub moet niet bang hoeven zijn dat er iets gebeurd wat hij of zij echt niet wil. Om het spel zo realistisch mogelijk te houden kan de sub protesteren of sidderen van angst zonder dat de Dom hoeft te stoppen. Maar zodra het stopteken of stopwoord wordt gebruikt, dan weet de Dom dat hier de harde grens ligt.

BDSM

WAAR ‘STOPPEN’ DOORGAAN KAN BETEKENEN

WAAR ‘ROOD’ DE GRENS KAN ZIJN

Waarom stopwoorden en stoptekens?

Stopwoorden komen het meest voor tijdens het BDSM-spel. In sommige situaties is de Sub niet in staat om te spreken, bijvoorbeeld omdat hij of zij een mondknevel of een masker draagt.  In dat geval is het belangrijk dat er ook stoptekens zijn die de Sub kan geven. Zo kan de Sub zonder woorden toch duidelijk maken dat de Dom moet stoppen. Het klinkt misschien allemaal niet zo opwindend, maar dit is echt noodzakelijk om vervelende of soms zelfs gevaarlijke situaties te voorkomen. De stopwoorden en stoptekens zorgen dus voor meer veiligheid en comfort, maar ook voor meer vrijheid.

Welke stopwoorden en stoptekens

Natuurlijk zijn jullie vrij om zelf je stopwoorden en stoptekens te kiezen. Maar hou het simpel en denk er van tevoren goed over na. Kies bij de stopwoorden niet voor hele lange en ingewikkelde woorden. Je moet ze goed kunnen onthouden en snel kunnen zeggen. Denk ook vooraf na over de handelingen die jullie misschien gaan uitvoeren. Dit is zeker belangrijk voor het kiezen van de stoptekens. Iemand die een knevel in zijn mond heeft en aan handen en voeten gebonden is, is een stuk beperkter in het maken van gebaren of het zeggen van woorden. Spreek dus samen voorafgaand aan het BDSM-spel de stopwoorden en stoptekens af. Een Sub mag nooit gestraft worden voor het gebruiken van een stopteken.

DE OPWINDING KENT GEEN GRENZEN

WAAR VERTROUWEN AANWEZIG IS

Een paar simpele voorbeelden

Stopwoorden

Veelgebruikte stopwoorden zijn de kleuren van het stoplicht. Bij het woord groen gaat het prima, bij oranje mag het iets zachter of anders en bij rood moet er gestopt worden. Ook de worden draak, king, vuur of gewoon simpelweg genade wordt nog weleens gebruikt.

Stoptekens

Veel gebruikte stoptekens zijn knikken of nee schudden met het hoofd. En ook duim omhoog of duim omlaag. Je kunt de Sub ook iets in de handen laten vasthouden. Het laten vallen van het voorwerp zou je als stopteken kunnen afspreken. Bepaalde vingers opsteken, een V-teken met de vingers, een gebalde vuist in de lucht houden of met je hand plat op de grond slaan, het kunnen allemaal tekens zijn.

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags bdsm bdsm spel dom spel stopwoord sub vertrouwen

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant