Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
Bestel nu en je bestelling wordt gratis verzonden!
Bestel voor extra voor gratis verzending

BDSM – De 13 grootste feiten en fabels

Geschreven door   9 april 2022
9 april 2022     reageer op artikel Reageer

Mede door de ‘Vijftig Tinten Grijs’ hype is de belangstelling voor BDSM toegenomen.  Maar er zijn ook nog genoeg mensen die niet precies weten wat deze afkorting inhoudt en wat er wel kan en wat niet. Vandaar de hoofdvraag “wat is BDSM?”. De letters van BDSM staan in ieder geval voor Bondage & Discipline (BD), Dominantie & Submissie (SM) en Sadisme en Masochisme (SM). Ieder onderdeel kent zijn eigen kenmerken, maar er zijn ook overlappingen. We zetten de feiten en de fabels voor je op een rij. Zo kom jij meer te weten over kinky pret in de slaapkamer.

Feiten en fabels

*Fabel: BDSM draait altijd om seks

Dit is niet waar. Het kan zeker ook op andere aspecten gericht zijn.

*Feit: BDSM is meer dan seks hebben

BDSM bevat inderdaad verschillende onderdelen die allemaal een ander doel kunnen hebben. Dit hoeft niet speciaal op seks gericht te zijn, soms is het juist het machtsgevoel wat iemand een fijn gevoel geeft. Maar in de meeste gevallen komt er wel opwinding bij kijken.

*Fabel: BDSM betekent dat je iemand zomaar pijn mag doen

De afkorting is een verzamelnaam voor verschillende (seksuele) handelingen. Het uitoefenen van deze stoeipartij is geen vrijbrief om zomaar iemand pijn te doen. Alleen bij sommige onderdelen speelt pijn een belangrijke rol.

*Feit: BDSM bestaat uit verschillende (seksuele) handelingen

BDSM bevat inderdaad bepaalde (seksuele) handelingen die pijn kunnen veroorzaken, maar het kan ook het beperken van iemands vrijheid zijn, bijvoorbeeld door elkaar vast te binden. Ook iemand vernederen, straffen of domineren hoort bij het spel. Bij het onderdeel SM speelt pijn wel vaak een grotere rol.

*Fabel: Mensen vinden het helemaal niet prettig om pijn te ondergaan

Dat is niet altijd zo. Sommige mensen kunnen juist wel genieten van het gevoel wat ze ervaren door in een bepaalde mate pijn te hebben.

*Feit: Pijn kan een gelukzalig gevoel geven.

Als iemand pijn ervaart komt het stofje endorfine vrij wat juist een gelukzalig gevoel kan geven. Ook adrenaline kan vrijkomen tijdens het erotische spel en adrenaline werkt als een natuurlijke pijnstiller.

*Fabel: Iedereen geniet van BDSM

Het is niet voor iedereen geschikt. Het hangt er maar net vanaf wat jou opwindt tijdens seksuele belevenissen. Je bepaalt tijdens het uitoefenen te allen tijde wat je zelf prettig vindt en tot hoever je gaat. Je hoeft niet all-the-way te gaan.

*Feit: Veel mensen hebben voorkeuren

Bij het beoefenen van het seks spel hebben mensen inderdaad vaak voorkeuren. De een vindt het prettiger om de dominante rol te spelen (de DOM), terwijl de ander meer voldoening haalt uit de rol van de onderdanige (de SUB). Ook vindt de een het opwindender om te straffen uit te delen of te vernederen, terwijl de ander juist liever de straffen of de vernedering ondergaat. Hetzelfde geldt voor vastbinden of vastgebonden worden.

BDSM
BDSM speeltjes

*Fabel: Als je ‘Nee, niet doen’ zegt, bedoel je eigenlijk: ‘Ga door’

In sommige situaties kan dit inderdaad het geval zijn. Bijvoorbeeld als je weet dat de DOM opgewonden wordt van het feit dat jij protesteert tegen bepaalde handelingen. Maar het is geen vastgesteld feit dat ‘nee’ altijd ‘ja’ betekent. Integendeel, de DOM is machtig maar niet almachtig. Het mag alleen als het bij het spel hoort en alle partijen instemmen.

*Feit: Een stopteken of stopwoord mag NOOIT genegeerd worden

Omdat het soms lastig is om te bepalen of iemand echt iets niet meer wil ondergaan, is het verstandig om een stopwoord af te spreken. Wanneer dit stopwoord wordt gebruikt door een van de deelnemers, moet de ander gelijk stoppen. Omdat er situaties kunnen zijn waarbij bijvoorbeeld iemand een mondknevel draagt, is het ook belangrijk om een stopteken af te spreken. Beide stopsignalen mogen nooit genegeerd worden!

Bekijk ook het artikel stopwoorden en stoptekens

*Fabel: Als je het spannend vindt om vastgebonden te worden tijdens de seks dan ben je een BDSM’er

Het is echt niet zo dat als je het af en toe spannend vindt om tijdens de vrijpartij vastgebonden te worden, dat je dan ineens een BDSM’er bent. Soms is het gewoon leuk om wat kinky opties toe te passen tijdens de ‘vanilla’ seks. Milde vormen van BDSM lenen zich hier uitstekend voor.

*Feit: BDSM-handelingen maken de seks spannender

Het is wel zo dat door af en toe wat milde BDSM-varianten in de slaapkamer toe te passen, dit je seksleven wel kan verrijken. Dus haal die handboeien maar uit de kast!

*Fabel: BDSM is ongezond

Het is een fabel dat mensen die aan BDSM doen altijd een bepaalde afwijking hebben of geestelijk onstabiel zijn.

*Feit: De BDSM’er ervaart minder frustratie

De BDSM’er durft ervoor uit te komen wat hem of haar opwindt. Ze geven zich over aan hun seksuele voorkeuren en fantasieën wat vaak juist weer tot minder frustratie leidt.

*Fabel: Er is één iemand die bepaalt of jij de SUB of DOM bent

Dit is niet waar, dit bepaal je helemaal zelf. Het kan zelfs zo zijn dat je beide rollen ambieert.

*Feit: Niets moet, alles mag

Samen met je partner kun je ontdekken of BDSM iets voor jullie is. Hierbij zal misschien de ene rol je meer liggen dan de andere. Het kan ook zijn dat je het prettig vindt om af te wisselen om DOM of SUB te zijn. Het belangrijkste is dat jullie er samen van genieten en dat jullie je beide prettig voelen in een bepaalde vorm. Communicatie is dan ook erg belangrijk bij BDSM. Wees eerlijk en geef aan wat je prettig vindt en wat niet. Respecteer altijd elkaars wensen.

*Fabel: De dominante persoon bij BDSM is altijd een man

Dit is niet waar. Ook de vrouw kan de dominante rol aannemen bij BDSM.

*Feit: Je kunt zowel dominant als onderdanig zijn

Tijdens het spel kun je prima switchen, mits je dit samen prettig vindt.

*Fabel: BDSM is alleen voor mensen die alles willen doen

Nee hoor, misschien wil jij slechts een deel van de BDSM beoefenen en zijn er onderdelen die je helemaal niet aanstaan.

*Feit: BDSM voor beginners is ontdekken wat je fijn vindt

Als je aan BDSM begint, moet je eerst ontdekken wat je zelf prettig vindt en wat niet. Zijn jullie samen beginners, dan kunnen jullie samen experimenteren met bepaalde onderdelen en het langzaam uitbreiden. Er zijn zelfs speciale erotische spellen die je kennis laten maken met de wereld van BDSM.

*Fabel: Ga nooit beginnen met BDSM met een gevorderde BDSM’er

Dat hoeft helemaal geen punt te zijn, maar ook hier is communicatie erg belangrijk. Gaat het om een beginner en een ervaren BDSM’er dan moeten er nog duidelijkere afspraken gemaakt worden. Soms is het juist prettig om met iemand te beginnen die weet wat er kan en wat niet.

*Feit: Een gevorderde BDSM weet vaak al wat hij of zij prettig vindt

Natuurlijk is het zo dat iemand die al langer aan BDSM doet vaak wel weet wat hij of zij prettig vindt of wat voor ultieme opwinding zorgt. Het kan zijn dat jij daar nog niet aan toe bent. Spreek daarom vooraf duidelijk door dat het een eerste ervaring is en dat je voorzichtig wilt beginnen. Het moet je tenslotte wel plezier brengen.

De ‘speelkamer’ uit 50 Shades of Grey

*Fabel: Om aan BDSM te kunnen doen moet je een speciale ‘speelkamer’ hebben

Het is echt niet zo dat je net zoals in Fifty Shades of Grey een hele kamer moet hebben die ingesteld is op het beoefenen van BDSM. Je kunt de speciale sextoys ook heel goed op andere plekken gebruiken.

*Feit: Je kunt met en zonder sextoys aan BDSM doen

Je hoeft niet altijd speciale seks speeltjes te gebruiken als je wilt experimenteren. Je kunt de handen van je partner bijvoorbeeld ook vastbinden met een sjaal. Het is wel zo dat er speciale sextoys zijn gemaakt om het spel te spelen, waardoor je vaak ook meer variatie aan kunt brengen. Ook zorgen de sextoys soms net even voor wat meer comfort. Een speciale mondknevel is bijvoorbeeld weer prettiger dan een sjaal in iemand zijn mond proppen. Ook hier heb je zo’n uitgebreide keus in mogelijkheden op BDSM-gebied dat je bijna iedere fantasie kunt verwezenlijken. Zo’n sextoys is bij Bedfun anoniem op verpakking en bankafschrift, wel zo fijn.

*Fabel: BDSM is gevaarlijk

Bij BDSM staat veiligheid voorop, zowel op het fysieke vlak als op het emotionele.

*Feit: BDSM heeft regels

Er is een hele BDSM-community waar afspraken zijn gemaakt voor tijdens het BDSM-spel. Hierbij worden speciale afkortingen gebruikt:

  • SCC: Safe (veilig), Sane (verstandig) en Consensual (overeenstemming)
  • RACK: Risk (risico), Aware (bewust), Consensual (overeenstemming) en Kink (knik)

Bronnen:

Alle feiten en fabels over BDSM op een rijtje! – EasyToys Mag

De 8 grootste fabels over BDSM – LotteLust

Wikipedia – Vanilleseks

Reageer op dit artikel

Lees ook

tags bdsm bdsm spel dom sex sm sub

Geef je mening

Nieuwste artikelen
Meest gelezen
Categorieën

Online sexshop

Ook interessant